Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Michaelin nakazený manžel má nádej na uzdravenie: FOTO Českí lekári mu podávajú experimentálny liek

Nakazený taxikár v Česku Zobraziť galériu (4)
Nakazený taxikár v Česku (Zdroj: Reprofoto/TnNova)

PRAHA – Michaelin manžel, vodič taxislužby, má za sebou prvé tri dávky experimentálneho lieku remdesivir, ktorý môže byť prelomom v zvládnutí infekcie koronavírusom. Nakazený muž leží v pražskej nemocnici, jeho stav je naďalej kritický, doktori však vidia zlepšenie.

U českého taxikára má koronavírusová infekcia ťažký priebeh. Pacient je pripojený na mimotelový obeh a pri živote ho udržuje špeciálny prístroj, ktorý okysličuje krv. Experimentálny liek remdesivir mu však dáva nádej na uzdravenie. V súčasnosti mu boli podané prvé tri dávky z desiatich.

Súvisiace: KORONAVÍRUS Nakazený taxikár zápasí o život: Jeho rodinu sužuje strach, mrazivá spoveď manželky

„Stav trvá, na tej podpore je už desiaty deň, avšak dnes za určitých aspektov, ako sú laboratórne výsledky alebo röntgen, sa zdá, že by sa jeho stav mohol zlepšovať v tom zmysle, že by sme mohli znižovať mieru mimotelovej podpory,“ skonštatoval pre televíziu Nova lekár Michal Lipš.

Nakazený taxikár v Česku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/TnNova)

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Jonáš vyšiel s pravdou von! FOTO Objavili sa správy, že nedodržiava karanténu, toto odkázal ľuďom

Na závery je ale podľa doktorov zo Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe ešte skoro. Či remdesivir začne zaberať, sa ukáže až v nasledujúcich dňoch. „Máme  zatiaľ príliš málo dát ohľadne skutočného efektu tohto lieku a na tie výsledky budeme musieť  ešte minimálne týždne, skôr mesiace čakať,“ podotkol lekár.

Nakazený taxikár v Česku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/TnNova)

Šofér taxislužby skončil vo fakultnej nemocnici po tom, ako sa jeho stav zhoršil. Spočiatku sa liečil v Thomayerovej nemocnici v Prahe na bežnom pľúcnom oddelení. Ochorenie COVID-19 sa u neho odhalilo neskôr. Keď mu zlyhali orgány, previezli ho do fakultnej nemocnice, kde ho uviedli do umelého spánku. V Thomayerovej nemocnici sa od neho nakazili štyri zdravotné sestry.

Počet infikovaných koronavírusom v Česku sa zvýšil na 2062, zomrelo deväť ľudí.

Viac o téme: ČeskoNákazaVodičLiekTaxikárCOVID-19KoronavírusRemdesivir
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu