Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Koronavírus odštartoval pomaly, raketová zmena desí celý svet: Rýchlosťou prekonáva SARS aj MERS

Koronavírus sa naďalej šíri. Zobraziť galériu (4)
Koronavírus sa naďalej šíri. (Zdroj: youtube, sita, )

BRATISLAVA - Od konca roku 2019 sa koronavírusom nakazilo viac než 82-tisíc ľudí. Ochorenie sa rozbiehalo pomaly, mnohí spočiatku ani nepomysleli na to, že môže vyvolať paniku po celom svete. Po vyše dvoch mesiacoch už straší v približne 45 krajinách. Počet nakazených navyše začal rýchlo rásť.

Prečítajte si aj: Ďalší prípad straší Slovensko: V michalovskej nemocnici leží muž s podozrením na koronavírus

Animácia, na ktorú upozornil britský Daily Mail, ukazuje, že koronavírus mal pomalý nástup, no po približne 40-tich dňoch nastal zlom. Postupne sa teda šíri rýchlejšie, než napríklad SARS či MERS. Jedným z dôvodov je pravdepodobne cestovný ruch, teda množstvo turistov prúdiacich z a do Číny. Za epicentrum nákazy sa totiž považuje čínsky Wu-chan.

Svoju rolu podľa všetkého zohralo aj obdobie, kedy vypukla nákaza. Januárové oslavy čínskeho Nového roka sú totiž spojené práve s húfnym cestovaním. Očakáva sa, že medzi 21. januárom a 1. marcom sa uskutočnia až tri miliardy ciest.

V prípade eboly zohral rolu aj počet obetí

Znepokojivé je aj porovnanie s ebolou, v prípade ktorej však išlo o úplne iný druh infekcie. Zatiaľ čo ebola sa šírila telesnými tekutinami, koronavírus sa prenáša vzduchom. Nešlo teda o respiračný vírus.

V Taliansku sa ochorenie šíri najrýchlejšie spomedzi európskych štátov.
Zobraziť galériu (4)
V Taliansku sa ochorenie šíri najrýchlejšie spomedzi európskych štátov.  (Zdroj: SITA/AP)

Netreba však zabúdať na to, že spomínaná ebola mala mieru úmrtnosti až 90 percent. Pri koronavíruse predstavuje počet nakazených, ktorí podľahnú, približne dve percentá.

Doktor Robert Amler cynicky poznamenal, že práve vysoký počet obetí medzi infikovanými v prípade eboly môže byť jedným z faktorov, prečo sa nešírila ďalej rýchlosťou blesku. Telá totiž starostlivo izolovali a zabránilo sa tým ďalšiemu rozširovaniu nákazy. Ebola teda mala najrýchlejší nástup, no počet nakazených prestal rýchlo stúpať.

Turisti sa neraz nevyhnú ani meraniu teploty.
Zobraziť galériu (4)
Turisti sa neraz nevyhnú ani meraniu teploty.  (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

Za prvých 40 dní sa v prípade eboly nakazilo 243 ľudí, prasacou chrípkou 520 ľudí, vírusom SARS 3600 ľudí a MERS 182 ľudí. Nový koronavírus ale vedie. Za rovnakú obdobie sa ním nakazilo 41 700 osôb. 

Podľa odborníkov je v súčasnosti kľúčovou najmä prevencia. Ak cestujete, dbajte na umývanie rúk, do lietadla si so sebou prineste vlastnú deku či vankúš a nezdržiavajte sa v blízkosti chorých ľudí. Odporúčania nájdete aj tu.

Viac o téme: EbolaSARSKoronavírusMERS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu