Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trumpov let do Indie sa vymkol kontrole: Pilot sa nad Českom rozhodol pre nečakaný manéver

Trump počas letu vraj oblukom obišiel mesto Brno Zobraziť galériu (2)
Trump počas letu vraj oblukom obišiel mesto Brno (Zdroj: SITA/AP/Jacquelyn Martin, reprofoto Google Maps)

BRNO - Koncom víkendu sa skupina viacerých vládnych amerických letúňov presúvala cez Českú republiku. V samotnom Air Force One samozrejme sedel americký prezident Donald Trump, no pri prelietaní nad juhomoravským regiónom sa pilot rozhodol urobiť oblúk a vyhol sa tak mestu Brno. Vyvstali tak otázky, prečo tak urobil.

Vedúci kancelárie Bieleho domu Steve Herman na sociálnej sieti Twitter už predtým nepriamo naznačil, že sa lietadlá o chvíľu vznesú na oblohu. Štartovať mali z nemeckého Ramsteinovho letiska. Mnohí si tiež všimli, že skupina amerických lietadiel sa bude premiestňovať aj cez Českú republiku.

Myšička nad Brnom

Air Force one sa však rozhodol nad juhovýchodným Českom urobiť nečakaný manéver. Potvrdili to aj tamojšie letové prevádzkové služby. "Bolo to z iniciatívy posádky. Kapitán lietadla o to požiadal. Niečo podobné sa udialo v Nemecku. V súlade s pravidlami sme im vyhoveli," povedal pre TV NOVA hovorca riadenia letovej prevádzky Richard Klíma.

Trumpov let do Indie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Dôvodom podľa televízie mal byť silný vietor, kvôli ktorému lietadlo neustále naberalo na rýchlosti. Namierené malo do Indie a z protokolárnych dôvodov sa nedá prísť skôr. Pilot sa zrejme preto touto okľukou chcel vyhnúť skoršiemu pristátiu.

Viac o téme: Donald TrumpBrnoAir Force One
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu