Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrdinské VIDEO z lyžiarskeho strediska: Okamžitá záchrana snoubordistky po tom, čo spadla lavína

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Repro foto FB/Victor Liebenguth)

VERBIER - Desivé zábery zo švajčiarskeho lyžiarskeho strediska sa objavili na sociálnej sieti. Profesionálny snowboardista zverejnil príspevok s videom, ktoré zachytáva ženu zasypanú lavínou vo Verbieri. Vďaka rýchlej reakcii snowboardistu a jeho priateľov ženu a jej priateľku zachránili.

Dramatické zábery natočil Victor Liebenguth, ktorý si užíval zjazdovku s priateľmi. Všetko sa však zmenilo, keď uvidel padať lavínu. Na videu zachytil okamihy záchrany britskej ženy po tom, ako ju počas snoubordovania pochovala lavína vo švajčiarskom lyžiarskom stredisku Verbier. Informoval o tom Liebenguth na sociálnej sieti. 

„Videli sme lavínu schádzajúcu dolu pri Crebletskom priesmyku," uviedol Victor, profesionálny snowboardista. Nanešťastie tam mimo zjazdovky snoubordovali dve dievčatá a lavína ich zasiahla veľmi tvrdo.

Hrdinské VIDEO z lyžiarskeho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Repro foto FB/Victor Liebenguth)

Victor povedal, že sneh spadol na štvortýždňový terén, čo viedlo lavíne. Po tom, čo si všimol ženy, on a jeho skupina priateľov ihneď ako prví smerovali na miesto a okamžite začali robiť prieskum, aby našli pochovaných pod snehom a pustili sa do záchrany. V príspevku na sociálnej sieti prejavil nádej, že zábery podnietia k tomu, aby viac ľudí vyhľadávalo vhodné školenia ;a vzdelávanie sa.

Hrdinské VIDEO z lyžiarskeho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Repro foto FB/Victor Liebenguth)

Prvú ženu sa im podarilo nájsť vďaka veľkému oranžovému airbagu v jej lyžiarskom obleku, ktorý sa roztiahol po zasiahnutí lavínou. Victor Liebenguth kope v snehu a vyťahuje ženskú tvár von, aby mohla dýchať. Žena stále dookola hovorí „pomôžte mi“. Následnej lopatou vyhrabe zvyšok tela, pričom ho žena požiada, aby hľadali aj jej priateľku. Tá sa nachádzala o 70 nižšie. Žena následne poďakuje za pomoc a uisťuje ho, že je v poriadku. O niekoľko okamihov je vidieť záchranný vrtuľník pristávajúci na svahu.

Lyžiarske stredisko Verbier v deň nehody uverejnilo vyhlásenie upozorňujúce na vysoké lavinové nebezpečenstvo a varovalo, že jazda na voľnej nohe a lyžovanie „si vyžadujú dôkladnú znalosť podmienok, terénu a veľké skúsenosti so správnym hodnotením rizika“.

Viac o téme: ZáchranaLavínaŠvajčiarskoVerbier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu