Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Britániu bičuje búrka Dennis: VIDEO Hlásia prvé obete, vláda povolala na pomoc armádu

Búrka Dennis Zobraziť galériu (2)
Búrka Dennis (Zdroj: YouTube/Guardian News,)

LONDÝN – V Británii dnes kvôli búrke Dennis, ktorú volajú aj Victoria, zrušili stovky letov. Štvrtá pomenovaná víchrica tejto sezóny so sebou z Atlantického oceánu na Britské ostrovy prinesie prívalové vlny, lejaky a mimoriadne silný vietor so silou hurikánu. Pred týždňom postihla Britské ostrovy búrka Ciara, podľa niektorých odhadov by ale búrka Dennis mohla spôsobiť väčšie škody.

Víchrica Dennis si už vyžiadala dve obete. Dvaja ľudia zomreli v oblasti pobrežného grófstva Kent. Dnes o tom informovala spravodajská stanica Sky News. V sobotu sa na pláži Herne Bay našlo telo tínedžera. Už skôr v priebehu dňa našli na pobreží pri meste Margate telo iného nezvestného, priblížili záchranári.

Podľa meteorológov by mal vietor v nárazoch dosahovať rýchlosť až do 113 kilometrov za hodinu. V niektorých častiach krajiny môže počas jedného dňa napršať mesačný objem zrážok.

Britská vláda povolala do grófstva West Yorkshire na pomoc armádu. Na komplikácie a rušenie stoviek letov sa podľa stanice BBC musia v nadchádzajúcich dňoch pripraviť desiatky tisícok cestujúcich. Letecká spoločnosť Easyjet už napríklad zrušila 230 letov. Lety rušia aj aerolínie British Airways. Na meškania a obmedzenia v doprave cestujúcich upozornili aj britské železnice.

Britský meteorologický ústav vydal množstvo výstrah platných pre takmer väčšinu územia. Úrad životného prostredia varoval, že povodne v dôsledku víchrice Dennis môžu mať vážnejšie následky, než počas predchádzajúcej víchrice Ciara.

Víchrica Ciara, ktorá dostala v Nemecku pomenovanie Sabine, zabila po celej Európe osem ľudí, z toho dvoch v Spojenom kráľovstve.

Viac o téme: VictoriaBúrkaDennisOrkánVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu