Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Európu čaká ďalšie vyčíňanie počasia: VIDEO Búrka Victoria prinesie silné vetrisko, neminie ani Slovensko

Satelitná snímka
Satelitná snímka (Zdroj: wetterzentrale.de)

BRATISLAVA - Po mohutnom orkáne Sabine sprevádzaným silným vetrom a lejakmi, ktorý od soboty prechádzal Európou, vyhaslo najmenej päť ľudských životov. Mnohé krajiny sa ešte nestihli spamätať zo vzniknutých škôd a už sa na ne ženie ďalší živel. Príde búrka Victoria.

Silný extratropický cyklón zasiahol v piatok ráno Island

Vietor v piatok zasiahol Island. Mnohé inštitúcie v hlavnom meste sú celý deň zatvorené, rovnako aj školy i obchody. Obyvatelia dostali odporúčanie nevychádzať z domovov. Islandskí meteorológovia vydali výstrahu najvyššieho stupňa pred silným vetrom. Z Reykjavíku hlásia vietor o sile 200 až 220 km/h.

„Na severe ostrova dosahuje tlak 980 hPa, no na juhu je len 930 hPa. Takto výrazný tlakový gradient (zmena tlaku na malej horizontálnej vzdialenosti), je dôvodom mimoriadne silného vetra,“ objasnili meteorológovia z iMeteo.sk. „Svoj vrchol dosiahla táto tlaková níž počas noci, pohybuje sa smerom na sever a do dnešného večera sa dostane medzi Island a Grónsko,“ dodali.  

Búrka Victoria sa presunie na Britské ostrovy

Živel v sobotu zasiahne sever Škótska. Očakáva sa, že vietor v nárazoch dosiahne rýchlosť viac než 90 km/h, pričom v niektorých oblastiach spadne viac ako 100 mililitrov zrážok. Meteorológovia už vydali aj výstrahy pred záplavami. Ľudia sa pripravujú na najhoršie. Podaktoré oblasti sa však ešte nestihli spamätať zo škôd, ktoré napáchal orkán Sabine.

Živel udrie aj v Česku, zasiahne i Slovensko

Búrka Victoria sa následne presunie na územie Českej republiky. „Vietor začne na horách zosilňovať v priebehu noci zo soboty na nedeľu a v nedeľu a v pondelok bude na severe a horách dosahovať rýchlosť 90 km/h, na vrcholoch hôr prechodne až 110 km/h. Od vyšších polôh budú nárazy vetra v severnej polovici územia dosahovať rýchlosť 70 km/h,“ priblížila Dagmar Honsová z Meteopressu, ktorú citovala televízia Nova.

Na Slovensko by sa víchrica mala dostať až v nedeľu večer. Jej intenzita ale bude slabšia v porovnaní s víchricou Sabine, ktorá udrela v úvode tohto týždňa.  


Viac o víchrici Sabine, ktorá sa prehnala Slovenskom, sa dočítate v našich predošlých článkoch.

Víchrica Sabine dorazila aj na Slovensko! Desivá bilancia: VIDEO Šesť mŕtvych, v Tatrách zabila matku s dieťaťom

Počasie pácha poriadne škody: FOTO Vietor strhol strechu, strom spadol na idúce vozidlo

Viac o téme: VictoriaBúrkaSabinePredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu