Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na internetových portáloch predávajú antisemitistické knihy: Jedna učí deti, ako rozpoznať Žida

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images, Heureka)

PRAHA/BRATISLAVA - Niektoré české knižné portály predávali knihy s antisemitskou tematikou. Informoval o tom portál iRozhlas.cz s tým, že v Česku sa už týmto začala zaoberať aj polícia. Tieto knihy sa objavili aj na slovenských e-shopoch.

Na viacerých českých ale aj slovenských knižných e-shopoch sa objavili knihy, ktoré sa otvorene hlásia k protižidovskej agitácii. Jedna z nich je Jedovatá houba, ktorú v roku 1938 napísal nemecký novinár Ernst Hiemer. Matka v nej opisuje, že rovnako. ako existujú jedovaté a jedlé huby, tak existujú dobrí a zlí ľudia. 

Na internetových portáloch predávajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: repro foto Heureka)

"Táto ilustrovaná detská kniha, podľa originálneho podnadpise pre mladých aj starších, je klasické antisemitské dielo nemeckej nacionálnosocialistickej osvety," píše sa napríklad v popise detskej knihy Jedovatá huba. "Ležérnou formou deťom napríklad radí, ako spoznať Žida: podľa odporného, ​​sladkastého zápachu, alebo podľa pohľadu, ktorý je pátravý a bodavý. Už na očiach mu človek okamžite uvidí, že je to zlý a klamársky človek," uvádza sa ďalej v popise knihy.

Na predaj kníh upozornil novinár Jakub Szántó na twitteri.

Ďalšia kniha Mierové dielo Adolfa Hitlera podľa stručného obsahu opisuje "významné kultúrne, architektonické, dopravné, voľnočasové, priemyselné a vedecké diela jedného národa, vybudované počas krátkeho mierového obdobia nacionálnosocialistického zriadenia." Obe knihy sú od vydavateľstva Guidemedia etc. 

Na internetových portáloch predávajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Heureka)

Knihami sa zaoberá aj česká polícia. Potvrdila to pre český portál iRozhlas.cz. "V súčasnosti môžeme len potvrdiť, že o prípade vieme a zaoberáme sa ním," povedal redakcii hovorca Policajného prezídia Ondřej Moravčík.

Tieto knihy mali v ponuke ešte minulý štvrtok približne desať slovenských e-shopov, dnes ju ponúka už len jeden knižný internetový obchod.

Viac o téme: Antisemitistická knihaJedovatá houba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu