Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNE Smrtiaci vírus sa šíri čoraz rýchlejšie: Podozrenie na infekciu hlási už aj Viedeň!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: koláž)

PEKING - Novému koronavírusu v Číne podľahlo už 56 ľudí a nakazených je viac ako 2000. S odvolaním sa na úrady provincie Chu-pej, odkiaľ sa infekcia začala šíriť, o tom dnes informovali zahraničné tlačové agentúry. Prvú pacientku s podozrením na koronavírus - čínsku letušku - dnes oznámilo už aj Rakúsko, prvý potvrdený prípad taktiež ohlásila Kanada.

Čínski zdravotníci zaznamenali pätnásť nových úmrtí, vrátane prvého v Šanghaji, a viac ako 300 nových prípadov choroby. Úrady v sobotňajšej bilancii uvádzali 41 mŕtvych a 1372 nakazených. Každý nakazený človek chorobu prenesie na ďalších dvoch až troch ľudí, uvádzajú dve na sebe nezávislé britské štúdie. Či sa bude infekcia šíriť podľa nich záleží na efektívnosti ochranných opatrení, pre zastavenie epidémie by sa však úradom muselo podariť zabrániť prenosu v 60 percentách prípadov. Vedci z univerzity v anglickom Lancasteri odhadujú, že pri súčasnom stave bude iba vo Wu-chane do 4. februára viac ako 190.000 nakazených.

MIMORIADNE Smrtiaci vírus sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Nathan Denette/The Canadian Press via AP)

Úrady prijali nové opatrenia

Úrady sa rozhodli prijať nové opatrenia, ktoré majú pomôcť zabrániť šíreniu infekcie. Čínske cestovné kancelárie nebudú môcť od pondelka zabezpečovať hotelové rezervácie či pobyty pre skupiny, informovala čínska televízia CCTV. Pätnásťmiliónové severočínske mesto Tchien-ťin po vzore Pekingu rozhodlo dočasne zastaviť prevádzku diaľkových autobusových liniek. Pobrežné veľkomesto Šan-tchou na juhu krajiny dnes rozhodlo o uzavretí pre osoby cestujúce odinakiaľ, automobilovú aj lodnú dopravu. Prerušená je prevádzka taxíkov, trajektov a autobusov.

Čínou spravovaný Hongkong oddnes zatvoril populárne turistické atrakcie Disneyland a zábavný park Ocean Park. Úrady už skôr oznámili, že na neurčito je uzavretý aj šanghajský Disneyland či pekingské Zakázané mesto. Nemocnica v kanadskom Toronte v sobotu popoludní oznámila, že ošetruje prvého pacienta s koronavírusom v krajine. Podľa zdravotníkov sa jedná o päťdesiatročného muža, ktorý do krajiny priletel 23. januára z Wu-chanu.

MIMORIADNE Smrtiaci vírus sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Nathan Denette/The Canadian Press via AP)

"V Toronte nebol príliš dlho. Necítil sa dobre. Myslím, že zostával doma a ľudia, ktorí s ním bývajú, sa sami izolovali," uviedla doktorka Barbara Yaffeová. Úrady upozorňujú, že hoci u muža prítomnosť vírusu zistili lekári v Toronte, pre úplné potvrdenie prítomnosti vírusu ho musí ešte nezávisle vyšetriť federálna zdravotnícka agentúra.

Podozrenie na infekciu zaznamenali aj vo Viedni

Na výsledky vyšetrení pre podozrenie na tento typ vírusu čaká taktiež čínska letuška, ktorá je od piatku vo Viedni. Teraz leží na izolovanom oddelení v nemocnici na juhu rakúskej metropoly. Výsledky môžu byť až o 48 hodín, upozornila rakúska tlačová agentúra APA. Žena bola pred niekoľkými dňami vo Wu-chane, úrady teraz zisťujú, s kým sa v Rakúsku dostala do kontaktu. Vírus sa v jedenásťmiliónovom Wu-chane objavil koncom minulého roka. Prípady úmrtia nie sú hlásené len z provincie Chu-pej, ale aj z ďalších regiónov najľudnatejšej krajiny sveta.

MIMORIADNE Smrtiaci vírus sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Nathan Denette/The Canadian Press via AP)

Prípady nákazy boli okrem Kanady potvrdené aj v ďalších svetových krajinách. Podľa Reuters ide v Ázii o Japonsko, Južnú Kóreu, Nepál, Malajziu, Singapur, Thajsko, Taiwan a Vietnam. V piatok prvé tri prípady v Európe oznámili francúzske úrady a druhú nakazenú osobu potvrdili tiež Spojené štáty. Prvého infikovaného človeka oznámila v sobotu aj Austrália.

České ministerstvo zahraničia v piatok odporučilo Čechom, aby necestovali do ôsmich miest v čínskej provincii Chu-pej, ktoré tamojšie úrady uzavreli kvôli výskytu nákazy. Americký konzulát vo Wu-chane rozhodol, že v utorok letecky evakuuje všetkých svojich zamestnancov aj niekoľko amerických občanov. Priamy let bude mať obmedzenú kapacitu, prednosť budú mať tí, ktorým pri nákaze koronavírusom hrozí "väčšie riziko".

Viac o téme: ObeteúmrtiaČínaŠanghajKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu