Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Číňania chcú postaviť nemocnicu za 10 dní! FOTO Pár hodín po oznámení to vyzerá, ako u nás po roku

Vo Wu-chane budujú nemocnicu pre pacientov nakazených koronavírusom.
Vo Wu-chane budujú nemocnicu pre pacientov nakazených koronavírusom. (Zdroj: Profimedia)

PEKING - V stredočínskom meste Wu-chan, odkiaľ sa začal šíriť nový koronavírus, budujú nemocnicu zameranú na liečbu pacientov, ktorí sa ním nakazili. Správa mesta v piatok oznámila, že daná nemocnica bude v štýle zariadenia, ktoré postavili v Pekingu počas epidémie syndrómu akútneho respiračného zlyhania (SARS) z rokov 2002 - 2003, a bude mať kapacitu tisíc lôžok. Vznikne na pozemku veľkom 25-tisíc štvorcových metrov a dokončiť by ju mali 3. februára.

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom podľa čínskej Národnej zdravotnej komisie stúpol na 830, pričom väčšina z nich je z Wu-chanu alebo má s mestom nejaké spojenie. Vírus hlásia aj z Hongkongu či Macaa. Dostal sa aj do USA, Japonska, Thajska, Južnej Kórey, Taiwanu, Singapuru a Vietnamu. Celkovo zomrelo v dôsledku vírusu 26 ľudí, pričom dve úmrtia sú už mimo provincie Chu-pej.

Čínske úrady v snahe zabrániť šíreniu vírusu uzavreli najmenej osem miest, ktoré majú dovedna zhruba 25 miliónov obyvateľov. Okrem Wu-chanu, kde už uzávierka trvá druhý deň, sú to susedné mestá v provincii Chu-pej, a to E-čou, Chuang-kang, Čch'-pi, Čchien-ťiang, Č'-ťiang, Ťing-men a Sien-tchao. Ako dlho budú uzávierky trvať, úrady neuviedli.

Po celej Číne úrady prijímajú preventívne opatrenia. V Pekingu napríklad do odvolania zrušili veľké verejné podujatia vrátane osláv príchodu nového roka. Turistami obľúbené Zakázané mesto v centre Pekingu bude uzavreté od soboty do odvolania. Podobne zakročil aj Šanghaj, kde bude od soboty z preventívnych dôvodov uzavretý Disneyland. Školy v Číne predĺžili zimné prázdniny a ministerstvo školstva zakázalo, aby sa v nich uskutočňovali veľké zhromaždenia alebo skúšky.

Mnoho krajín začalo s kontrolami cestujúcich z Číny a kohokoľvek so symptómami posielajú do izolácie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zatiaľ v súvislosti s vírusom nevyhlásila globálnu epidémiu. Vyhlásenie by mohlo zvýšiť zdroje na boj proti hrozbe, ale má zároveň potenciál spôsobiť ekonomické škody, čo ho robí politicky náročným, pripomína agentúra AP.

Viac o téme: StavbaNemocnicaPekingKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu