Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Veľké protesty v Paríži: Pre demonštrácie dokonca zatvorili múzeum Louvre

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Skupina francúzskych odborárov v piatok zablokovala vchody do parížskeho múzea Louvre a zabránila tak jeho otvoreniu pre verejnosť. Akcia bola súčasťou protestov proti plánom vlády na reformu dôchodkového systému vo Francúzsku

Ako informovala agentúra AFP, pred múzeom sa následne vytvárali rady nahnevaných a sklamaných návštevníkov, väčšinou zo zahraničia. Na výzvy odborárov, aby sa k ich protestu pripojili, niektorí turisti reagovali s hnevom a nepochopením, pričom došlo aj k verbálnym útokom. Vedenie múzea na svojej internetovej stránke upozornilo, že je pripravené vrátiť vstupné za vopred zakúpené lístky. Pripustilo tiež otvorenie múzea počas dňa, ak by sa jeho blokáda skončila.

Louvre navštívi každý deň 30.000 - 50.000 ľudí. Ročne ide o 9,6 milióna návštevníkov. K mobilizácii odborárov pred Louvrom došlo na podnet odborových zväzov CGC, CGT, FSU a SUD, ktoré naďalej žiadajú stiahnutie reformy penzijného systému navrhovanej vládou prezidenta Emmanuela Macrona. Denník Le Parisien upozornil, že nádvorie Louvru s jeho slávnou Pyramídou nebolo ako miesto pre tento protest vybrané náhodne, pretože práve tam Macron 7. mája 2017 oznámil a oslávil svoje víťazstvo v prezidentských voľbách.

K blokáde Louvru došlo v čase, keď sa predáci štrajkujúcich odborových zväzov snažia prísť s novými stratégiami a formami protestov — v posledných dňoch totiž klesol počet zamestnancov zapojených do štrajku. V železničnej doprave, ktorá bola spomedzi ďalších druhov verejnej dopravy protestmi ochromená najviac, v piatok štrajkovalo už len 4,6 percenta zamestnancov. Vo štvrtok Francúzsko zažilo v poradí šiesty celoštátny deň protestov. Do ulíc francúzskych miest vyšlo podľa ministerstva vnútra asi 187.000 ľudí, čo je veľký pokles v porovnaní s podobnou akciou z 10. januára, keď bolo napočítaných okolo 452.000 účastníkov.

Francúzska vláda chce svojou reformou zjednotiť komplikovaný a podľa nej aj nespravodlivý dôchodkový systém so 42 rôznymi úpravami a znížiť miliardový deficit dôchodkových fondov. Cieľom vlády je aj stabilizovať dôchodkový systém vzhľadom na demografický vývoj. Vláda pred týždňom odborárom ustúpila a predbežne zo svojho návrhu stiahla ustanovenie, aby sa zákonný vek odchodu do dôchodku zvýšil z terajších 62 na 64 rokov.

Časť odborových zväzov tento krok uvítala — medzi prvými boli CFDT, ktorých ústredie v Paríži sa v piatok stalo terčom útoku niekoľkých desiatok ľudí. CFDT v tejto veci pravdepodobne podá trestné oznámenie, uviedol vo svojom tvíte generálny tajomník CFDT Laurent Berger. Protesty proti zámerom vlády prezidenta Emmanuela Macrona trvajú vo Francúzsku už 45. deň.

Viac o téme: DemonštrácieDôchodková reformaFrancúzskoParížLouvre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu