Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE Obrovský výbuch chemickej továrne neďaleko katalánskej metropoly

V priemyselnej zóne neďaleko mesta Tarragona došlo k výbuchu Zobraziť galériu (4)
V priemyselnej zóne neďaleko mesta Tarragona došlo k výbuchu (Zdroj: SITA/AP/David Oliete)

TARRAGONA - Mohutný výbuch, ktorý spustil chemický poplach, otriasol v utorok večer priemyselnou zónou neďaleko mesta Tarragona ležiaceho na severovýchode Španielska. Informovala o tom agentúra AP.

Výbuch sa odohral v chemickej továrni, v ktorej následne vypukol rozsiahly požiar. Katalánska civilná ochrana na Twitteri varovala miestnych obyvateľov, aby z bezpečnostných dôvodov nevyhádzali z domov, až kým nebude známy rozsah explózie. Bezprostredne nebolo známe, či si výbuch vyžiadal zranenia alebo obete na životoch. Výbuch a následný požiar v areáli chemickej továrne neďaleko mesta Tarragona si vyžiadal jednu obeť a šesť ďalších osôb utrpelo zranenia.

Miestni obyvatelia zverejnili videá zachytávajúce následky výbuchu. V oblasti, kde sa nachádzajú veľké nádrže, bolo vidieť šľahajúce plamene a stúpajúci čierny dym. Niektorí obyvatelia pre lokálnu rozhlasovú stanicu uviedli, že výbuch bolo počuť vo vzdialenosti niekoľkých kilometrov.

Výbuch pocítili ľudia v širokom okolí

Najmenej štyria ľudia utrpeli popáleniny pri utorňajšom mohutnom výbuchu, ku ktorému došlo v priemyselnej zóne neďaleko mesta Tarragona ležiaceho na severovýchode Španielska. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestnych hasičov.

Výbuch bol podľa svedkov veľmi silný a pocítili ho ľudia v širokom okolí, uviedol denník El País. "Celý dom sa zachvel," opísala denníku El País okamih explózie v továrni žena z dva kilometre vzdialenej obce.

Dym stúpa po mohutnej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Alejandro Sancho)

Po výbuchu, ku ktorému došlo približne o 18.40 h miestneho času, varovali miestni predstavitelia pred možnými škodlivými výparmi a obyvateľom vo viacerých mestských častiach i v okolitých mestách odporučili, aby nevychádzali von a neotvárali okná ani dvere.

Explózia spôsobila požiar — na mieste zasahuje podľa agentúry AP desať hasičských jednotiek. Mesto Tarragona leží 115 kilometrov južne od hlavného mesta Katalánska Barcelona.

Dym stúpa po mohutnej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/David Oliete)

Od roku 2015 je v Tarragone v prevádzke chemický komplex ChemMed, ktorý sa rozprestiera na ploche 1200 hektárov a patrí medzi najväčšie svojho druhu v južnej Európe.

Viac o téme: VýbuchŠpanielskoTováreňPriemyselTarragona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu