Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Haftarove sily prichádzajú s vyhlásením: Na popud Ruska a Turecka oznámili prímerie

Chalífa Haftar
Chalífa Haftar (Zdroj: SITA/AP Photo/Ivan Sekretarev)

BENGHÁZI - Prímerie v Líbyi s platnosťou od polnoci zo soboty na nedeľu vyhlásili v reakcii na výzvy Moskvy i Ankary ozbrojené sily poľného maršala Chalífu Haftara.

Ak by však druhá strana pokoj zbraní porušila, dala Haftarova Líbyjská národná armáda (LNA) v krátkom vyhlásení najavo, že jej odpoveď bude rázna a tvrdá, píše agentúra AFP. Haftarove jednotky zvádzajú boj s líbyjskou vládou v Tripolise, ktorá je oficiálne uznávaná Organizáciou Spojených národov a na jej čele stojí Fájiz Sarrádž.

O dobytie hlavného líbyjského mesta sa Haftar so svojimi oddielmi usiluje už od vlaňajšieho apríla. On sám podporuje konkurenčnú vládu sídliacu v Tobruku na východe Líbye. Vládu sídliacu v Tripolise podporujú Turecko, Taliansko či Katar. Východná tobrucká vláda má zase podporu Egypta, Francúzska, Ruska, ale aj Jordánska, Spojených arabských emirátov a ďalších dôležitých arabských krajín.

V severoafrickej Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporila aj vojenská aliancia NATO. Povstanie v rámci tzv. arabskej jari viedlo k pádu režimu dlhodobého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího i k jeho smrti.

Viac o téme: PrímerieLíbyaTureckoMoskvaHafranove sily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu