Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Putin je nahnevaný: Ide o druhú svetovú vojnu, v uznesení EÚ sú nehanebné lži, tvrdí

Putina vyrušilo uznesenie Európskeho parlamentu Zobraziť galériu (2)
Putina vyrušilo uznesenie Európskeho parlamentu (Zdroj: SITA/Charles Platiau/Pool via AP, Profimedia)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin po novom uznesení Európskej únie o pakte Ribbentrop-Molotov zúri. Európske uznesenie totiž podľa neho hovorí a nepriamo naznačuje, že Sovietsky zväz začal druhú svetovú vojnu po boku nacistického Nemecka.

Putin sa nechal počuť, že ide o "nehanebnú lož". Tému rozoberal ruský server Gazeta.ru. "Európsky parlament prakticky postavil nacistických agresorov aj Sovietsky zväz na rovnakú úroveň. Takmer obviňujú Sovietsky zväz spolu s nacistickým Nemeckom z rozpútania druhej svetovej vojny," pohoršovala sa ruská hlava štátu. ."Akoby zabudli, kto zaútočil na Poľsko 1. septembra 1939 a Sovietsky zväz 22. júna 1941," dodal Putin.

Ten zároveň uviedol, že ide zo strany EÚ o skresľovanie historickej pravdy a chce zverejniť archívne materiály. Podľa Putina je každý, kto sa túto "nehanebnú lož" pokúsi vyvrátiť, "obvinený z informačnej vojny proti demokratickej Európe". Zverejňovaním materiálov chce Putin dokázať, že Sovietsky zväz nebol žiadnym agresorom, rovnako tak chce doložiť "fakty o Veľkej vlasteneckej vojne", ktoré majú poslúžiť ako dôkazový materiál.

Putin s uznesením nesúhlasí
Zobraziť galériu (2)
Putin s uznesením nesúhlasí  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Odsúdenie ihneď po vydaní

Septembrové uznesenie z Európskeho parlamentu hovorí o tom, že druhá svetová vojna bola "začatá v bezprostrednom dôsledku neblaho vychýrenej zmluvy", ktorá sa nazýva Ribbentrop-Molotovova zmluva. "Prostredníctvom ktorej si tieto dva totalitné režimy s celosvetovými dobyvateľskými ambíciami rozdelili Európu na dve zóny vplyvu," píše sa v uznesení. Po jeho vydaní ho prakticky okamžite odsúdilo ruské ministerstvo zahraničia. Získal aj prívlastok "škandalózny".

Ribbentrop-Molotovov pakt bol uzatvorený 23. augusta 1939 v Moskve. Nesie meno po dvoch signatároch. Išlo o nemeckého ministra zahraničia Joachima von Ribbentropa a sovietskeho náprotivku Vjačeslava Molotova. V princípe išlo o zaviazanie sa k opusteniu všetkých prejavov agresie. Sféry vplyvu boli doplnené v tajnom dodatku. Rusi označujú najväčší konflikt v dejinách sveta aj ako Veľkú vlasteneckú vojnu. Sovietska verzia hovorí o tom (a do určitej a značnej miery sa s ňou stotožňuje aj dnešné Rusko), že začiatkom vojny nebola invázia nacistov do vtedajšieho Poľska, ale až ich napadnutie Sovietskeho zväzu.

Viac o téme: Druhá svetová vojnaVladimir PutinZSSR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu