Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Experti preskúmali slabé miesta jadrovej elektrárne: Ako dopadli Mochovce v skúške bezpečnosti?

Na archívnej snímke dostavba tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Zobraziť galériu (4)
Na archívnej snímke dostavba tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce. (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

BRATISLAVA – Slovenské elektrárne, vlastník a prevádzkovateľ 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce na Slovensku, prijali záväzok v oblasti bezpečnosti, konštatoval odborný tím Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (IAEA). Tím tiež určil oblasti pre ďalšie vylepšenia na jednotke 471 MWe VVER, ktorá má byť uvedená do prevádzky budúci rok.

Predoperačný tím pre kontrolu bezpečnosti (Pre-OSART) ukončil 18-dňovú misiu na hodnotenie prevádzkovej bezpečnosti v Mochovciach 3. 17-členný tím pozostával z expertov z Brazílie, Kanady, Číny, Českej republiky, Fínska, Francúzska, Nemecka, Maďarska, Rumunska, Ruska a Spojeného kráľovstva, ako aj z dvoch pozorovateľov MAAE z Rakúska, Talianska a Ruska. Cieľom misií Pre-OSART je zlepšiť prevádzkovú bezpečnosť objektívnym hodnotením bezpečnostného výkonu s pomocou bezpečnostných noriem MAAE – a prípadne navrhnutím odporúčaní na zlepšenie. Prieskum sa týkal oblastí vedenia a riadenia bezpečnosti, školení a kvalifikácií, operácií, údržby, technickej podpory, prevádzkových skúseností, radiačnej ochrany, chémie, pohotovostnej pripravenosti a reakcií, riadení nehôd, ľudských, technologických a organizačných interakcií a uvedenia do prevádzky.

Experti preskúmali slabé miesta
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Misijný tím Pre-OSART našiel v Mochovciach 3 množstvo osvedčených postupov, ktoré sa celosvetovo používajú v jadrovom priemysle. Elektráreň napríklad zaviedla nový bezpečnostný systém na chladenie reaktora, aj keď je odstavený. Vyvinula a používa aj online pomôcku na podporu klasifikácie a prognózy udalostí v prípade mimoriadnych udalostí. Tím tiež zistil, že závod prijal efektívny spôsob komunikácie s externými organizáciami a zainteresovanými stranami. Misia predložila niekoľko odporúčaní na zlepšenie prevádzkovej bezpečnosti v Mochovciach 3 vrátane toho, aby vedúci zariadení stanovili vysoké normy a očakávania týkajúce sa prevádzky elektrárne a zabezpečili ich dôsledné uplatňovanie. Závod by mal tiež plne rozvíjať a implementovať integrovaný a strategický prístup na podporu jeho bezpečného uvedenia do prevádzky.

Experti preskúmali slabé miesta
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)
„Pred prvým uvedením do prevádzky novej jadrovej elektrárne musia vedúci manažéri neustále demonštrovať záväzok o bezpečnosti a zapojiť zamestnancov na všetkých úrovniach do tohto úsilia. Tím Pre-OSART dodržal takýto záväzok,“ uviedol vedúci tímu Fuming Jiang, vedúci bezpečnostný expert v sekcii prevádzkovej bezpečnosti MAAE. „Tím tiež ponúkol odporúčania a návrhy na ďalšie zlepšenie výkonu prevádzkovej bezpečnosti elektrárne.“

„Misia poskytla hodnotnú spätnú väzbu, ktorá nám pomôže ďalej zlepšovať proces uvádzania elektrárne do prevádzky a zvyšovať prevádzkovú efektívnosť a bezpečnosť našich nových blokov,“ uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček. „Realizujeme všetky návrhy a odporúčania odborníkov z obdobia pred OSART a verím, že dosiahneme náš cieľ stať sa jedným z najlepších prevádzkovateľov reaktorov VVER na svete.“

Experti preskúmali slabé miesta
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SITA, Facebook)
Misijný tím predložil vedeniu závodu návrh správy o svojich zisteniach. Vedenie bude mať spolu s národným regulátorom – Úradom jadrového dozoru SR (ÚJD SR) – možnosť vyjadriť sa k správe, ktorej konečná verzia bude predložená slovenskej vláde do troch mesiacov. Výstavba prvých dvoch blokov v závode Mochovce so štyrmi blokmi sa začala v roku 1982. Práce sa začali na blokoch 3 a 4 v roku 1986, ale zastavili sa v roku 1992. Prvé dva reaktory boli dokončené a uvedené do prevádzky v rokoch 1998 a 1999, projekt rátal dokončenie jednotiek 3 a 4 do desiatich rokov. Konečná konštrukcia zahŕňa mnoho vylepšení v oblasti bezpečnosti a ochrany vrátane zvýšených opatrení na ochranu pred nárazom lietadla a opatrení na riadenie núdzových situácií – na základe poznatkov z havárie vo Fukušime, ktoré boli začlenené do projektu. ÚJD SR 6. decembra oznámil, že bol informovaný o poškodení železobetónových kanálov a ich krytov v jednej z dvoch 125 metrov vysokých vodných chladiacich veží Mochovce 3. Poškodenie bolo spôsobené nedostatočným ukotvením betónových krytov počas nedávnych skúšok vysokotlakového čerpadla. ÚJD SR uviedol, že opravy sa majú dokončiť do konca februára a „je nepravdepodobné, že budú mať negatívny vplyv na harmonogram uvedenia do prevádzky 3. bloku“.

Viac o téme: Jadrový blokElektráreňMochovceMedzinárodní experti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu