Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kočnera potrestali Magnitského zákonom: Ten zomrel za odkrytie systému korupcie najmocnejších ľudí

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Ministerstvo financií USA v utorok zaradilo Mariana Kočnera a šesť jeho slovenských firiem na sankčný zoznam podľa takzvaného Magnitského zákona. Americké finančné inštitúcie sú podľa neho povinné zmraziť mu peniaze a ostatný majetok všade na svete. Zároveň mu ďalej nesmú poskytovať svoje služby.

Kočner je prvý Slovák na sankčnom zozname a iba druhý občan Európskej únie, na ktorého sa vzťahuje Magnitského zákon. Spojené štáty americké aplikujú zákon na zločincov, ktorí sú zodpovední za porušovanie základných ľudských práv alebo za závažnú korupciu.

Kočnera potrestali Magnitského zákonom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Globs.k/Peter Korček)
Právnik Sergej Magnitskij v roku 2008 obvinil vysokých ruských štátnych hodnostárov z polície i ministerstva vnútra z miliardových machinácií okolo britského investičného fondu Hermitage Capital, pre ktorý pracoval ako audítor. Na revanš štátna moc obvinila z daňových podvodov jeho a skončil vo väzbe. Zdravý muž v najlepších rokoch (37) musel tráviť hodiny v malej cele pokrytej výkalmi, nedostával jesť ani piť, bol vystavený surovým bitkám dozorcov. Z takého mučenia ochorel a za záhadných okolností zomrel. Pár hodín pred smrťou ho videli, ako niesol dve ťažké tašky, nevyzeral teda ako umierajúci. Na jeho tele sa pri pitve našli podozrivé stopy po brutálnych úderoch. Umučila ho štátna moc, ktorú obvinil z korupcie za dvesto miliónov dolárov.
Kočnera potrestali Magnitského zákonom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)
Magnitského smrť sa stala symbolom prepojenia štátnej moci – štátnych úradníkov, policajtov, vyšetrovateľov – na kriminálne skupiny. V roku 2012 preto americký Kongres prijal zákon, ktorý uvaľuje finančné a vízové sankcie na osoby zodpovedné za porušovanie ľudských práv a nazval ho práve po Magnitskom. Najprv sa týkal len ľudí, ktorí mali priamu zodpovednosť za Magnitského smrť, neskôr ho rozšírili na všetkých porušovateľov ľudských práv. Zákon sa teda vzťahuje aj na Mariana Kočnera.

Viac o téme: MučenieZákonZmrazenieMagnitskijUSA. Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu