Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Predvianočný škandál! Chcel si vybrať ozdoby na stromček, v ponuke ho čakal šok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poľské Štátne múzeum Auschwitz-Birkenau požiadalo americký internetový obchod Amazon, aby zo svojej ponuky okamžite stiahol keramické vianočné ozdoby s motívmi z nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. V noci na pondelok o tom informovala agentúra AFP.

Poľské múzeum na svojej internetovej stránke zverejnilo screen-shoty vianočných ozdôb: hviezdy a zvončeky s motívom koľajníc a brány vedúcich do koncentračného tábora či barakov, a pripojilo k nim komentár, že je to nevhodné.

V popise k produktu, ktorý je súčasťou kolekcie suvenírov s motívmi z poľských miest, sa uvádza, že tieto vianočné ozdoby sú "ideálnou spomienkou" na navštívené miesta či darčekom pre priateľov. V ponuke je aj otvárač fliaš s podobným motívom, čo je podľa múzea "znepokojivé a neúctivé".

Predvianočný škandál! Chcel si
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter/Auschwitz Memorial/Amazon)

Múzeum neskôr informovalo, že Amazon tieto položky z ponuky odstránil. Následne sa však na webe poľského múzea objavila správa, že na webe Amazonu sa našli aj ďalšie kontroverzné položky: podložka pod myš a keramická vianočná ozdoba s motívom nákladného vagónu používaného pri deportáciách Židov.

Predvianočný škandál! Chcel si
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: amazon)

Nejde o prvý prestrelok Amazonu

Poľský denník Gazeta wyborcza v pondelok pripomenul, že prípad Amazonu nie je prvý svojho druhu. Vedenie múzea Auschwitz-Birkenau podobne zasiahlo aj v máji, keď sa na webových stránkach spoločnosti Redbubble predávali predmety a oblečenie s motívmi koncentračného tábora. Išlo o krátke sukne s potlačou ruín niekdajších spŕch v tábore Auschwitz, vankúše s motívom železničnej rampy v Birkenau a tašky s fotografiou táborového plotu a väzenského bloku.

Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau bol nacistami vybudovaný po okupácii Poľska počas druhej svetovej vojny. Stal sa jedným zo symbolom genocídy šiestich miliónov Židov, pričom milión z nich zahynul v rokoch 1940-45 práve v tomto tábore. Okrem nich tam zahynulo aj viac ako 100.000 Nežidov. Podľa odhadov bolo medzi obeťami koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau aj 232.000 detí.

Viac o téme: Vianočné ozdobyAmazonAuschwitz-Birkenau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu