Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kráľovskou rodinou otriasa najväčší škandál všetkých čias: Princ zneužíval dievčatá

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Profimedia)

LONDÝN – Pod lampou najväčšia tma? Morálny kredit najstaršej európskej monarchie sa otriasa v základoch. Milenci a milenky, nemanželské deti, náhle úmrtia, podvody, drogy... a najnovšie vážne podozrenie z pedofílie. Hlavnou postavou je paradoxne najobľúbenejší potomok kráľovnej Alžbety II.

Všetko sa začalo tohtoročným škandálom okolo uväzneného amerického miliardára, finančníka a pedofila Jeffreyho Epsteina († 66) a jeho záhadnej samovraždy vo väzenskej cele. Postupne začalo vychádzať najavo, že zvrhlík mal množstvo vplyvných priateľov, ktorí sa zúčastňovali na jeho podozrivých večierkoch s maloletými dievčatami po celom svete. Všade tam, kde im Epstein ponúkol sex s lolitkami, boli namontované aj kamery. Epstein si zrejme dobre uvedomoval, že jeho koníček je veľmi nebezpečný a že sa musí nejako chrániť. Jeho najväčším tromfom mal byť príslušník britskej kráľovskej rodiny princ Andrew (59).  

Kráľovskou rodinou otriasa najväčší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)
Škandál okolo britského princa podľa televízie BBC v týchto dňoch raketovo rastie. Kráľovnin potomok, zakladateľ a podporovateľ množstva dobročinných spoločností a hlásateľ ušľachtilých názorov má podľa všetkého tiež zvláštne záľuby. V mladosti bol známy pod prezývkou Randy Andy (Ondro Chlípnik) a kým sa počestne oženil (a neskôr rozviedol) s ryšavou diablicou Sarah Fergussonovou, mnohé aféry sa mu podarilo ututlať len vďaka svojmu postaveniu. Ženy, žúrky, okázalé utrácanie, to bol život čiernej ovce britskej kráľovskej rodiny.
Kráľovskou rodinou otriasa najväčší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)
Jedna z Epsteinových otrokýň Victoria Robertsová, vydatá Giuffreová ho obvinila, že ju ako 17-ročnú trikrát donútil k sexu. Po jednom z týchto stretnutí musela dokonca vyhľadať ženského lekára. Objavili sa aj medzery v princovom alibi. Tvrdil, že počas cesty do New Yorku v roku 2001, keď mal mať sex s Robertsovou, bol zaneprázdnený a po celý čas s britským generálnym konzulom. Ten to však nepotvrdil, naopak vyhlásil, že mal celé hodiny voľno. Keď sa vynorilo množstvo dôkazov, princ si uvedomil, že mu prihára a rozhodol sa poskytnúť verejné interview televízii BBC, v ktorom sa plánoval obhájiť. Dosiahol však presný opak. Doteraz tvrdí, že si nijakú sedemnástku nepamätá a že s Epsteinom ho spájalo iba obchodné priateľstvo. „Je odporný, hnusný,“ reagovala na televízne interview Giuffreová. „Naozaj si myslí, že si my ostatní povieme, že sa v jeho veku na také veci zabúda?“ dodala. Nad zvrhlíkovými obeťami prejavil princ ľútosť až dodatočne, keď mu to vyhodili na oči všetky britské i svetové médiá. Fotografie a kamerové záznamy ho však usvedčujú – a to sa ešte neobjavili všetky dôkazy. Istá žena, ktorú Epstein zne­užíval ako sexuálnu otrokyňu, dnes 49-ročná Maria Farmerová uviedla pre televíziu CBS, že jeho newyorský dom, jeho každá spálňa a toaleta boli prešpikované kamerami a na prízemí vedľa hlavného vchodu fungovala „mediálna miestnosť“ plná monitorov a nahrávacích zariadení.

Dvojník

Jedným z pozoruhodných Andrewových vysvetlení účasti na Epsteinových večierkoch bolo, že na fotografiách je jeho dvojník. Ten muž totiž po rozličných aktivitách vyzeral na fotografiách ako spotený a Andrew použil argument, že v minulom storočí sa po účasti v konflikte na Falklandských ostrovoch následkom zranenia nedokázal potiť. Hm.

Nuž asi sa ešte zapotí, lebo slučka sa okolo neho sťahuje až tak, že vojvoda z Yorku je ochotný odpovedať na otázky FBI v kauze zneužívania neplnoletých dievčat. Princ má byť vypočutý ako svedok. Popredná americká advokátka Helena Kennedyová však vyhlásila, že keby bol princ Andrew jej klientom, odporúčala by mu, aby už do Ameriky necestoval, pretože by ho tam mohli zatknúť a už by neodišiel.  

Tento škandál má mimoriadny a bezprecedentný dopad aj na samotnú kráľovskú rodinu. Rezervovaná a vždy cool britská kráľovná Alžbeta II., ktorá v rodine ustála a zahladila rozvody, nevery, nemanželské deti, náhle úmrtia a iné škandály, tentoraz reagovala inak. Pre silnejúce podozrenie, že sa Andrew v roku 2001 trikrát vyspal s maloletou Virginiou Robertsovou, ktorú mu dohodil Epstein, mu jeho milujúca matka nariadila stiahnuť sa z verejného života a zrušila mu ročnú rentu z verejných prostriedkov vo výške 249-tisíc libier (takmer 300-tisíc eur). Svojrázny šľachtic si však môže ponechať luxusný dom vo Windsore a kráľovná mu bude vyplácať bližšie neurčenú apanáž zo súkromného výnosu svojho Lancasterského vojvodstva.

Kráľovskou rodinou otriasa najväčší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)
Od vojvodu sa najnovšie hromadne dištancujú spoločnosti a sponzori jeho verejných aktivít. On od nich dobrovoľne neodchádza, je to tiež výsledok kráľovninho rozhodnutia po telefonickej konzultácii a na naliehanie najstaršieho syna princa Charlesa, ktorý je práve na Novom Zélande. Kráľovská rodina takúto krízu ešte nezažila. Aj mimovoľné slzy kráľovnej spozorované na nedávnej pietnej spomienke na vojnových veteránov mohli mať celkom iný dôvod než súcit s padlými hrdinami. „Je to katastrofálny rok,“ vyhlásila novinárka a znalkyňa života britskej koruny Penelope Junorová.

 

Viac o téme: SexOrgiePrinc AndrewČierna ovcaNeplnoleté dievčatáŽúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu