Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Druhá Krištáľová noc? Škandináviu na výročie pogromu zaplavili hákové kríže a žlté Dávidove hviezdy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: FB/Judiska församlingen i Stockholm )

ŠTOKHOLM – V Škandinávii si minulý víkend pripomenuli 81. výročie nacistickej Krištáľovej noci. Neonacistická mládež sa pri tej príležitosti prejavila otvorene nenávistne a rasisticky. Došlo i na koordinované útoky.

Podľa švédskeho denníka Svenska Dagbladet a neziskovej organizácie Judiska församlingen i Stockholm (Židovské zhromaždenie v Štokholme) útoky namierené proti Židom zaznamenali úrady v celej Škandinávii, najviac sa ich odohralo práve v uplynulú sobotu na výročie Krištáľovej noci. Nacisti v tento deň pred 81 rokmi usporiadali protižidovský pogrom, pri ktorom vypaľovali synagógy, rabovali a ničili židovské obchody, domovy a školy. Pogrom dostal meno Krištáľová noc podľa množstva sklenených črepov z výkladov, ktoré nacisti porozbíjali.Škandinávske mestá minulú sobotu zaplavili hákové kríže a žlté Dávidove hviezdy, ktorými nacisti počas druhej svetovej vojny potupne označovali Židov. Útoky pravdepodobne koordinovala krajne pravicová skupina Nordfront (Severský front), ktorý sa podľa Henriho Goldsteina z dánskej Židovskej asociácie správa ako nacisti, iba sa na verejnosti neprezentuje nacistickými symbolmi.

„Skupina zverejnila fotografie vandalizmu, ktorého sa jej členovia dopustili. Evidentne šlo o koordinované útoky. Severský front je síce najsilnejší vo Švédsku, ale útočil v celej Škandinávii vrátane Nórska a Dánska,” popisuje Goldstein. Neonacisti podľa neho na internete zverejnili aj článok, v ktorom popierajú holokaust a pýtajú sa Židov, prečo sú takí vyľakaní. Antisemitské útoky v Škandinávii nie sú ojedinelé. Podľa denníka The Independent útočili neonacisti v sobotu najmasívnejšie v Dánsku, kde polepili židovským obyvateľom domy a poštové schránky samolepkami s Dávidovou hviezdou. Zničili aj vyše osemdesiat náhrobkov na židovskom cintoríne v meste Randers. Niektoré vyvrátili, iné pomaľovali hákovými krížmi. Dánski neonacisti zničili tiež niekoľko pamätníkov holokaustu.

Podľa predsedu Svetového židovského kongresu Ronalda Laudera už antisemitizmus v Škandinávii ani inde v Európe nemôže nikoho prekvapiť. „Antisemitizmus je nažive a darí sa mu dobre. Nastal čas na uvážené a cielené konanie. Európa sa musí prebudiť a chrániť svojich židovských občanov,“ vyhlásil Lauder. 

 

„Antisemitizmus a rasizmus nemá v našej spoločnosti miesto. Útok na cintorín v Randers je namierený nielen proti dánskym Židom, ale proti nám všetkým. Musí byť hrozné vidieť zničené hroby svojich milovaných. Musíme tieto zločiny odsúdiť a úrady musia dolapiť vinníkov,“ povedala dánska premiérka Mette Frederiksenová.

 

Viac o téme: CintorínRasizmusNenávisťŽidiaŠkandináviaDávidova hviezda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu