Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ruský ľadoborec vyslal pri nórskych brehoch signál SOS: V problémoch aj ďalšia ruská loď

Ľadoborec Tor
Ľadoborec Tor (Zdroj: profimedia.sk)

OSLO/MOSKVA - Ruský ľadoborec, ktorý sa nachádza s 33 ľuďmi na palube pri západných brehoch Nórska, dnes za búrlivého počasia vyslal tiesňové volanie. K plavidlu zamierili dva vlečné člny a záchranný vrtuľník. Ruský úrad pre námornú dopravu však vzápätí uviedol, že signál SOS bol vyslaný omylom a že loď nie je v problémoch.

Ľadoborcu Tor západne od nórskeho mesta Aalesund vypovedali motory, činnosť dvoch zo štyroch sa ale neskôr podarilo obnoviť, takže bezprostredné nebezpečenstvo teraz nehrozí, napísal nórsky denník Verdens Gang. Situácia je ale stále vážna, pretože v oblasti je veľmi silná búrka.

Ruský úrad Rosmorrečflot však oznámil, že volanie o pomoc bolo vyslané omylom, pretože komunikačné zariadenie sa za búrlivého počasia v dôsledku výpadku napájania pokazilo. "Nie sú žiadne problémy, ľadoborec je v poriadku a posádke nič nehrozí," citovala z oznámenia úradu agentúra TASS. Ľadoborec pokračuje v plavbe do prístavu Sabetta v ústí rieky Ob.

Agentúra Interfax medzitým oznámila ďalšiu krízovú situáciu, ktorej podľa nej čelí ruská rybárska loď severovýchodne od nórskych brehov. Loď Poljaris zastihla búrka vo východnej časti Barentsovho mora, na palube je desať ľudí, ktorých životy sú podľa ruských záchranárov v ohrození. Do oblasti bola vyslaná ďalšia loď, ktorá Poljaris neschopnú samostatnej plavby odtiahne do Murmanska.

Viac o téme: LoďĽadoborecTorPoljaris
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu