Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Erdogana čaká vzácna návšteva: Aj napriek počiatočnej neochote sa stretne s Penceom

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

ANKARA - Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s viceprezidentom USA Mikeom Penceom sa nakoniec aj napriek pôvodnému odmietnutiu zo strany tureckého lídra bude konať. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie kancelárie tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP.

"Prezident dnes pre Sky News uviedol, že neprijme americkú delegáciu, ktorá bude dnes na návšteve Ankary. S delegáciou, na ktorej čele je viceprezident (Pence), sa stretne," uviedol na Twitteri riaditeľ komunikačného odboru kancelárie tureckého prezidenta Fahrettin Altun. Turecko podniká v Sýrii ofenzívu proti tamojšími Kurdmi vedeným Sýrskym demokratickým silám (SDF), ktoré považuje za teroristickú organizáciu, pričom jeho deklarovaným cieľom sú aj bojovníci z Daeš.

SDF boli rozhodujúcim spojencom USA a západných veľmocí v boji proti Daeš, keď v časti Sýrie aj susedného Iraku vyhlásila táto organizácia samozvaný kalifát. Kurdi minulý týždeň náhle prišli o podporu Washingtonu, keď prezident USA Donald Trump stiahol zo severu Sýrie takmer všetky americké sily. Následne podpísali Rusmi sprostredkovanú dohodu so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

Administratíva Trumpa v utorok vyhlásila, že Pence do Ankary vycestuje s cieľom dotlačiť Turecko k uzavretiu prímeria so sýrskymi Kurdmi. Turecko v tejto súvislosti oznámilo, že vo vojenskej operácii na severe Sýrie bude pokračovať aj napriek nesúhlasu medzinárodného spoločenstva.

Viac o téme: StretnutieMike PenceRevep Tayyipa Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu