Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Holandskí bratia, ktorí v Prahe zbili čašníka, si vypočuli verdikt súdu: FOTO Surový útok oľutovali

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Polícia ČR)

PRAHA – Holandskí bratia, ktorých polícia považuje za hlavných aktérov napadnutia čašníka v českej metropole, spoznali svoje tresty. Aräsh si v chládku odsedí päť rokov a jeho mladší brat Armin o pol roka viac. Obaja svoj čin trpko oľutovali.

Bratia Armin (29) a Aräsh (32) Nahviovci z Holandska si za surový útok na čašníka v centre Prahy si za múrmi väznice odsedia päť a pol roka, resp. päť rokov. V utorok (15.10.) o tom rozhodol Vrchný súd v Prahe, ktorý zmenil aprílový verdikt pražského mestského súdu. Pôvodne si mal Armin Nahvi odpykať šesť rokov. Informoval o tom server Novinky.cz.

Súrodenci sa vyjadrili k čašníkovmu zraneniu. „Čas nie je možné vrátiť, chcel by som sľúbiť, že nebudem utekať pred akýmikoľvek povinnosťami, ktoré mám. Zmierim sa s trestom, ktorý dnes (15.10.) dostanem,“ povedal Armin na konci jednania. „Nikdy som nemal v úmysle niekoho zabiť alebo vážne zraniť. Nebol som schopný kočírovať svoje emócie, a bol som pod vplyvom, konal som impulzívne. Chcel by som požiadať súd o férovú šancu, aby som mohol napraviť svoje chyby, ktoré som urobil, a znova by som chcel využiť tejto príležitosti, aby som sa mohol ospravedlniť poškodenému pánovi a ľuďom tu, v Českej republike. Úprimne ľutujem svoje správanie, a už to nikdy nezopakujem,“ dodal jeho starší brat.

Na snímke z 15.10. Aräsh Nahvi (vľavo) a Armin Nahvi (vpravo).
Zobraziť galériu (4)
Na snímke z 15.10. Aräsh Nahvi (vľavo) a Armin Nahvi (vpravo).  (Zdroj: Profimedia)

Súrodenci spočiatku čelili obžalobe z pokusu o vraždu

Nahviovci boli pôvodne obžalovaní z pokusu o vraždu. Prvostupňový súd ale dospel k jednoznačnému záveru, že išlo o ťažké ublíženie na zdraví. Zároveň im uložil desaťročný trest vyhostenia z republiky a povinnosť zaplatiť napadnutému odškodné vo výške 1,8-milióna korún (cca 69 705 eur).    


Súvisiaci článok: Cudzinec z útoku na čašníka v Prahe prehovoril: Armin (28) si sype popol na hlavu a núka odškodné


Proti rozhodnutiu súdu podali odvolanie obaja bratia aj štátna zástupkyňa. Tá trvala na tom, aby boli súrodenci odsúdení za pokus o vraždu, za ktorý by mali dostať trest na spodnej hranici trestnej sadzby, ktorá by v tomto prípade predstavovala desať až osemnásť rokov. Prípadne, pokiaľ by odvolací súd jej návrh na prekvalifikovanie činu neprijal, navrhovala tresty obom bratom zvýšiť o tri roky. „Nijaký z dôkazov nedokazuje, že (obžalovaní) chceli poškodeného usmrtiť,“ podotkol Arminov obhajca Martin Vlček.

Holandskí bratia, ktorí v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Instagram)

Krvavá bitka v centre českej metropoly

Bratia Nahviovci sa 21. apríla 2018 spolu s ďalšími piatimi Holanďanmi pobili s obsluhou reštaurácie Polpo v Prahe. Čašník skupinu siedmich mužov upozornil, že na terase reštaurácie nemôžu popíjať vlastný alkohol. Útočníci ho zvalili na zem, začali ho biť päsťami a kopali do neho. Keď zostal bezvládne ležať na zemi, z miesta utiekli. V nemocnici sa napadnutý muž prebral až po niekoľkých dňoch. Prekonal dve operácie.

Holandskí bratia, ktorí v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Instagram)

Holanďanov zadržali policajti niekoľko dní po útoku na pražskom letisku, päť obvinili a zvyšných dvoch prepustili s tým, že sa konflikt snažili skôr upokojiť. Trom obvineným uložil Obvodný súd pre Prahu 1 trestným príkazom osemmesačné podmienky, na päť rokov ich tiež vyhostil z krajiny.

Zvyšných dvoch, Armina a jeho brata Aräsha, ktorých polícia považuje za hlavných aktérov napadnutia, poslal súd do väzby.

Viac o téme: PrahaČašníkÚtok. Bitka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu