Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Biely dom apeluje na ukončenie ofenzívy v Sýrii: Trump vôbec nezaháľa, USA uvalili ďalšie sankcie

Donald Trump Zobraziť galériu (8)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump vyzval v pondelok v telefonáte tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby "zastavil inváziu" v Sýrii. Oznámil to americký viceprezident Mike Pence, ktorého citovala agentúra AFP.

Pence povedal novinárom, že Trump v telefonáte naliehal na Erdogana, aby "zastavil inváziu, nariadil okamžité prímerie a začal rokovať s kurdskými silami v Sýrii". Americký viceprezident v tejto súvislosti dodal, že on sám na Trumpovu žiadosť neodkladne vycestuje do Turecka. "Nariadil mi, aby som viedol delegáciu. Čo najrýchlejšie odídem na cestu do regiónu, aby som sa usiloval o prímerie a vyrokovanie dohody," uviedol Pence.


Čítajte aj: Trump nariadil stiahnutie Američanov zo severu Sýrie: Erdogana zbrojné embargá nezastavia


Oznámenie Pencea prišlo tesne predtým, ako americké ministerstvo financií uvalilo sankcie na troch tureckých ministrov a dve ministerstvá v reakcii na inváziu Ankary do Sýrie. Americký minister obrany Mark Esper ešte predtým tiež avizoval, že členské krajiny NATO požiada, aby Turecko za jeho inváziu do Sýrie potrestali. Ankaru zároveň obvinil z toho, že inváziou prispela k prepúšťaniu nebezpečných zajatcov z Daeš.

Mike Pence
Zobraziť galériu (8)
Mike Pence  (Zdroj: SITA/AP/Jacquelyn Martin)

Esper uviedol, že na budúci týždeň vycestuje do centrály NATO v Bruseli, a spojencov v Aliancii požiada, aby "prijali kolektívne aj individuálne diplomatické a ekonomické opatrenia" v reakcii na tieto "neslýchané" kroky Turecka.

USA uvalili sankcie na tureckých ministrov

Americké ministerstvo financií uvalilo v pondelok sankcie na troch tureckých ministrov a dve ministerstvá, čím USA reagovali na inváziu Ankary do Sýrie. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (8)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/AP/Presidential Press Service)

Na tzv. čierny sankčný zoznam amerického rezortu financií tak pribudli členovia tureckej vlády - minister obrany Hulusi Akar, minister vnútra Süleyman Soylu a minister energetiky Fatih Dönmez. Zmieneným politikom zmrazili v USA ich aktíva a Američania majú zakázané s nimi obchodovať. Postihy tiež hrozia medzinárodným bankám s americkým podielom, ktoré by s nimi vykonávali transakcie, píše AFP. Sankcie okrem toho uvalili USA aj na dve turecké ministerstvá - rezort obrany a rezort energetiky.

"Spojené štáty berú tureckú vládu na zodpovednosť za eskaláciu násilia vykonávaného tureckými silami, ktoré ohrozuje nevinných civilistov a destabilizuje región," uviedol americký minister financií Steven Mnuchin. Dodal, že ak to bude potrebné, USA sú pripravené uvaliť na predstaviteľov tureckej vlády aj ďalšie sankcie.

Donald Trump
Zobraziť galériu (8)
Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP/Manuel Balce Ceneta)

Americký rezort financií uvalenie sankcií oznámil krátko po tom, ako prezident USA Donald Trump informoval, že podpísal nariadenie, ktorým tieto sankcie schválil. Uviedol pritom, že kroky Turecka v Sýrii predstavujú pre USA "neobvyklú a mimoriadnu hrozbu".

Nie je v záujme Turecka ostať vojensky prítomný v Sýrii

Vojenská operácia Turecka na severe Sýrie nie je inváziou, ale protiteroristickou operáciou, pričom nie je v záujme Ankary, aby tureckí vojaci v tejto oblasti zotrvávali dlhodobo. V rozhovore to v pondelok uviedla turecká veľvyslankyňa na Slovensku Asligül Ügdülová.


Čítajte aj: Prvý hmatateľný výsledok dohody: Sýrske vládne jednotky vstúpili do kurdského Manbídžu


Operácia Prameň mieru, ako Ankara nazvala vojenský zásah na severe Sýrie, má podľa veľvyslankyne štyri strategické ciele, ktorými sú: "Ochrana tureckých hraníc a jeho občanov, neutralizácia všetkých teroristických skupín (na severe Sýrie)... záchrana Sýrčanov žijúcich v danej oblasti pred útlakom teroristov a zabezpečenie bezpečného a dobrovoľného návratu Sýrčanov (utečencov)" z Turecka späť do vlasti.

Biely dom apeluje na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Ismail Coskun/IHA via AP)

Ügdülová v tejto súvislosti uviedla, že pod pojmom teroristické organizácie Turecko myslí Stranu kurdských pracujúcich (PKK), sýrske kurdské Oddiely ľudovej obrany (YPG) a kurdskú Zjednotenú demokratickú stranu (PYD), pričom zdôraznila, že za teroristické organizácie ich označili "aj vysokí predstavitelia Spojených štátov".

"A samozrejme aj Daeš, je veľmi dôležité zdôrazniť, že tam zahŕňame aj IS. Neutralizujeme každý jeho element," dodala turecká diplomatka. Veľvyslankyňa z hľadiska cieľov Ankary vyzdvihla dôležitosť návratu sýrskych utečencov z Turecka späť do vlasti. "Ako iste viete, prichýlili sme približne štyri milióny utečencov, z čoho 3,5-3,6 milióna sú Sýrčania... Ako si určite viete predstaviť, nie je to pre nás už udržateľný stav, pretože sme (na tento účel) minuli z našich vreciek už 40 miliárd dolárov (36,2 miliardy eur)," spresnila Ügdülová.

Biely dom apeluje na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Ismail Coskun/IHA via AP)

Veľvyslankyňa podľa svojich slov verí, že dlhodobá "mohutná vojenská prítomnosť" Turecka na severe Sýrie nie je z pre Ankaru žiaduca okrem iného aj preto, že by nebola "finančne udržateľná". Turecko sa z hľadiska stabilizácie situácie v oblasti, kde momentálne operuje, spolieha aj na pomoc spojencov a partnerov, pričom Ankara bude túto podporu "potrebovať" a nemôže v danej situácii ostať "osamotená", dodala veľvyslankyňa.  

Boje o pohraničné mesto Ras al-Ajn

Turecké delostrelectvo ostreľovalo v utorok pozície Kurdov neďaleko mesta Ras al-Ajn na severovýchode Sýrie. Informovala o tom agentúra AP, ktorá pripomína, že invázia Turecka pokračuje už siedmym dňom. Ťažké ostreľovanie zaznamenali v okolí tohto pohraničného mesta, ktoré podľa oznámenia Ankary spred niekoľkých dní Turecko dobylo. Turecké stíhacie lietadlá taktiež podnikli v tejto oblasti aspoň jeden útok.

Turecké delostrelectvo ostreľovalo v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP/Lefteris Pitarakis)

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Británii informovalo, že kurdskí bojovníci toto mesto opätovne ovládli a kladú tureckým silám a ich sýrskym spojencom tuhý odpor. Predstaviteľ tureckej armády bez ďalších podrobností poprel správy, že Turecko začalo útočiť na Kurdmi kontrolované mesto Manbidž.

Čína vyzvala Turecko 

Čína vyzvala v utorok Turecko, aby zastavilo svoju vojenskú operáciu v severnej Sýrii a "vrátilo sa ku korektnému spôsobu politického riešenia". Informovala o tom agentúra AFP. "Suverenita, nezávislosť, zjednotenie a územná integrita Sýrie by mali byť rešpektované a dodržiavané," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP)

Varoval, že turecká operácia môže viesť k tomu, že uniknú teroristi a skupina Daeš môže využiť túto príležitosť na comeback. "Naliehame na tureckú stranu, aby prevzala zodpovednosť a bojovala spoločne s medzinárodným spoločenstvom proti terorizmu," dodal Keng Šuang. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok vyhlásil, že vojenská operácia proti kurdským milíciám v severnej Sýrii bude trvať dovtedy, kým budú "dosiahnuté ciele Turecka".

Viac o téme: Donald TrumpTureckoSýriaRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu