Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kľúčový zlom v konflikte s Tureckom: Dohoda Kurdov so sýrskou vládou, tá posiela armádu

Sýrske armádne jednotky smerujú na sever krajiny Zobraziť galériu (15)
Sýrske armádne jednotky smerujú na sever krajiny (Zdroj: SITA/Ismail Coskun/IHA via AP)

DAMASK - Kurdská regionálna správa v severnej Sýrii v nedeľu oznámila dohodu s vládou v Damasku o nasadení sýrskych jednotiek pri hranici s Tureckom s cieľom čeliť vojenskej ofenzíve Ankary, píše agentúra AFP.

"S cieľom predchádzať tejto agresii a čeliť jej bola dosiahnutá dohoda so sýrskou vládou... tak, aby sa sýrska armáda mohla rozmiestniť pozdĺž sýrsko-tureckej hranice s cieľom pomôcť Sýrskym demokratickým silám (SDF)," napísala kurdská administratíva v odkaze na sociálnej sieti Facebook.

Kurdi vo svojom vyhlásení ďalej uviedli, že dohoda dosiahnutá s vládou v Damasku "pripravuje cestu k oslobodeniu ostatných sýrskych miest, ktoré okupuje turecká armáda, ako je napríklad Afrín", väčšinovo kurdská enkláva na severozápade Sýrie. Sýrska tlačová agentúra SANA už skôr bez bližších podrobností uviedla, že "sýrske armádne jednotky smerujú na sever, aby čelili tureckej agresii na sýrskom území".

Kľúčový zlom v konflikte
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Ismail Coskun/IHA via AP)

Podľa predstaviteľa sýrskych Kurdov a organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sú vojská vlády v Damasku pripravené vstúpiť do kurdských miest, z ktorých sa pred tureckou operáciou sťahujú americké jednotky. Dohodu podľa neho Kurdi uzavreli prostredníctvom Ruska. Cieľom je rozmiestniť vládne sily v určitých pohraničných mestách.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan osobne uviedol, že cieľom tureckej vojenskej ofenzívy (operácia Prameň mieru) je zriadenie "bezpečnostnej zóny", ktorá by siahala 30 až 35 kilometrov do Sýrie a smerovala z mesta Kobané až do Hasaky, v úseku približne 440 kilometrov.

Kľúčový zlom v konflikte
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Ismail Coskun/IHA via AP)

Sýrske jednotky vstúpili do Tal Tamru; ďalšie sily postupujú k tureckej hranici

Sýrske vládne jednotky vstúpili v pondelok ráno do mesta Tal Tamr, ktoré sa nachádza na severe Sýrie blízko tureckých hraníc. Informovala o tom v pondelok sýrska vládna tlačová agentúra SANA. Dodala, že sýrska armáda sa presunula do tejto oblasti, aby "čelila tureckej agresii". V agentúrnej správe sa konštatuje, že miestni obyvatelia vládnych vojakov vítali. V správe sa neuvádza, z akej lokality sa vládni vojaci presunuli.

Presun vládnych síl smerom k mestu Tal Tamr prišiel deň po tom, čo sýrski Kurdi oznámili, že sa s velením sýrskych vládnych síl dohodli na tom, že im vládni vojaci pomôžu odraziť tureckú inváziu. Ako konštatovala agentúra AFP, ide o hlavný prelom v budovaní spojenectiev, ku ktorému došlo po tom, čo prezident USA Donald Trump v nedeľu nariadil odsun všetkých amerických jednotiek z pohraničného priestoru na severe Sýrie.

Kľúčový zlom v konflikte
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Ismail Coskun/IHA via AP)

Americký minister obrany Mark Esper v nedeľu neuviedol presný počet amerických vojakov, ktorí sever krajiny opustia, no povedal, že väčšina z 1000 príslušníkov sa z oblasti stiahne tak rýchlo, ako to bude možné. Turecko podľa Espera plánuje rozšíriť útoky ďalej smerom na juh a na západ.

Turecké ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že počas ofenzívy proti kurdským bojovníkom v Sýrii získalo pod kontrolu strategicky významnú diaľnicu. Turecko takisto uviedlo, že sa spolu so spojencami zmocnilo sýrskeho mesta Tal Abjad, ktoré leží na hraniciach, uviedla agentúra AFP.

Rusko apeluje na urýchlené obnovenie sýrskej suverenity v kurdských oblastiach

Humanitárna situácia v prihraničných oblastiach provincie Hasaka na severovýchode Sýrie sa po začiatku operácie tureckej armády v tejto oblasti zhoršila. Podľa agentúry TASS to konštatoval šéf ruského Centra pre zmierenie znepriatelených strán v Sýrii generál Alexej Bakin. Spresnil, že oblasť bojových operácií opustilo viac ako 100.000 ľudí, ktorí sa presunuli do miest Kámišlí a Hasaka a okolitých obcí. Bakin dodal, že v danej oblasti sa už objavili problémy vo fungovaní nemocníc, obchodov a služieb.

Podľa Bakina tieto mestá a obce riadili miestne samosprávy podporované Spojenými štátmi a ich spojencami z medzinárodnej koalície vytvorenej na boj proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Tieto samosprávy však "momentálne nie sú schopné kontrolovať rýchlo sa zhoršujúcu situáciu na pozadí de facto nečinných USA a ich partnerov", upozornil Bakin. V súvislosti s tým vyjadril veľké znepokojenie o osud presídlencov.

Kľúčový zlom v konflikte
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Ismail Coskun/IHA via AP)

Rusko preto jeho prostredníctvom vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby podniklo kroky na čo najrýchlejšie obnovenie sýrskej suverenity nad regiónmi v jej východnej časti. Bakin upozornil, že momentálne je jedine sýrska vláda schopná veľmi rýchlo zorganizovať dodávky humanitárnej pomoci pre presídlencov a zabrániť v oblasti kolapsu zdravotníckych a sociálno-ekonomických štruktúr. Zdôraznil, že  záchrana utečencov a civilistov v oblasti si vyžaduje okamžité riešenie.

Informoval tiež, že v kurdskej autonómnej oblasti sa nachádza "sedem väzníc určených pre bojovníkov Islamského štátu a prinajmenšom osem táborov pre vnútorne vysídlené osoby vrátane manželiek a detí islamistických extrémistov." OSN odhaduje celkový počet zadržiavaných osôb a tých, ktorí zostávajú v táboroch, na okolo 120.000. Ide o ľudí 72 národností z 36 krajín, dodal Bakin s tým, že tieto zariadenia strážia príslušníci jednotiek Sýrskych demokratických síl (SDF).

Kľúčový zlom v konflikte
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Ismail Coskun/IHA via AP)

Turecko od stredy podniká inváziu na území severovýchodnej Sýrie. Tvrdí pritom, že je zameraná len na extrémistov z Islamského štátu a na kurdské milície, ktoré sú podľa Ankary napojené na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

Cieľom je vytvoriť v tomto pásme tzv. bezpečnú zónu na ochranu tureckých štátnych hraníc a následne na dané sýrske územia vrátiť sýrskych utečencov žijúcich momentálne v utečeneckých táboroch v Turecku. Sýrska vládna agentúra SANA označila tureckú operáciu za agresiu a odsúdilo ju aj svetové spoločenstvo. Sýrski Kurdi a sýrska vláda medzičasom v nedeľu dosiahli dohodu o  nasadení sýrskych jednotiek pri hranici s Tureckom s cieľom čeliť vojenskej ofenzíve Ankary.

Stiahnutie 1000 amerických vojakov zo severu Sýrie je pozitívne, tvrdí Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok uvítal oznámenie Washingtonu, že sťahuje 1000 vojakov zo severu Sýrie. "Je to pozitívny prístup," povedal Erdogan novinárom v súvislosti s nedeľňajším vyhlásením šéfa Pentagónu Marka Espera. Agentúra AFP pripomína, že Turecko už šiesty deň pokračuje v ofenzíve proti kurdským silám v severnej Sýrii a ovládlo dve kľúčové mestá - Tal Abjad a Ras al-Ajn.

Erdogan povedal, že očakáva stiahnutie kurdských síl i z ďalších kľúčových miest, napríklad z Manbidžu. "Keď bude Manbidž evakuovaný, nevojdeme tam ako Turecko," uviedol s tým, že vrátiť by sa tam mala pôvodná arabská populácia. Turecko chce podľa neho zaistiť jej návrat a bezpečnosť. Taktiež uvítal "pozitívny prístup" Ruska a uviedol, že Moskva zrejme nebude klásť prekážky pri ofenzíve na ďalšie dôležité mesto Kobané.

Erdogan opäť kritizoval západných spojencov, ktorí ostro odsúdili túto operáciu. Medzi tými, ktoré zastavili dodávky zbraní do Turecka, sú aj Francúzsko, Nemecko a Taliansko. "Koho budete podporovať? Svojich spojencov z NATO alebo teroristov? Nevedia odpovedať. Nie je možné pochopiť cieľ a dôvod toho, čo robia," uviedol. "Uvažujem - je to preto, lebo Turecko je jedinou krajinou v NATO s moslimským národom?" dodal turecký prezident.

Ministri zahraničia odsúdili tureckú inváziu do Sýrie

Európska únia (EÚ) zvažuje uvalenie zbrojného embarga proti svojmu spojencovi z NATO Turecku. Dôvodom je nesúhlas s jeho ofenzívou proti kurdským silám v susednej Sýrii. Holandský minister zahraničia Stef Blok v pondelok povedal, že "je proti medzinárodnému právu vtrhnúť do susednej krajiny a Turecko sa má ako každá iná krajina riadiť medzinárodným právom".

Nemecko, Francúzsko a Holandsko už zastavili predaj zbraní Turecku. Šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian zdôraznil, že chce, aby EÚ zaujala "tvrdý postoj v otázke exportov zbraní do Turecka". Apeloval tiež na Spojené štáty, aby "v prvom rade" zvolali stretnutie medzinárodnej koalície proti Islamskému štátu (IS). Dôvodom sú rastúce obavy, že turecká ofenzíva oživí hrozbu zo strany tejto teroristickej organizácie.

Sýrski Kurdi boli americkými spojencami v boji proti IS, Američania sa však zo severnej Sýrie stiahli a vydali ich tak napospas Turkom. Kurdi sa najnovšie dohodli s vládnymi silami s cieľom spoločne čeliť "tureckej agresii".

Viac o téme: DohodaKonflikt TureckoSýriaKurdi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu