Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Prelomový rozsudok európskeho súdu: Obávaná nórska sociálka dostala na frak, matku obrali o dieťa

Radosť nórskej matky po vynesení rozsudku Zobraziť galériu (2)
Radosť nórskej matky po vynesení rozsudku (Zdroj: youtube/TV2)

ŠTRASBURG - Európsky súd pre ľudské práva pred niekoľkými dňami prišiel s prelomovým rozsudkom v prospech ženy, ktorej neslávne známa nórska sociálna služba Barnevernet krátko po pôrode odobrala syna, ktorý bol neskôr proti jej vôli adoptovaný. Podľa súdu Nórsko týmto krokom porušilo práva matky i jej dieťaťa. Verdikt môže podľa expertov ovplyvniť aj ďalšie kauzy vedené proti Nórsku a praktikám Barnevernu. Nádej tak napríklad svitá aj pre slovensko-nórsku rodinu, ktorej odobrali dcérku Maxine, keď mala iba dva mesiace. Rodičia ju môžu vídať iba trikrát do roka na jednu hodinu.

Trápenie slovenskej rodiny v Nórsku: Úrady im vzali dcérku, horor trvá už roky

Súd zistil, že hlavným dôvodom pre rozhodnutie úradov bola neschopnosť Nórky Trude Strandovej Lobbenovej riadne sa postarať o syna s ohľadom na jeho špecifické potreby a zraniteľnosť. Toto odôvodnenie však bolo založené na obmedzených dôkazoch, konštatoval štrasburský súd. "Nórske úrady sa nesnažili uplatniť rovnováhu medzi záujmami dieťaťa a jeho biologickej rodiny a nebrali ani ohľady na vývoj v rodinnom živote matky, predovšetkým potom na fakt, že sa neskôr vydala a porodila druhé dieťa", o ktoré sa teraz stará, uviedol ďalej súd.

Strandovej Lobbenovej odobrali nórske úrady syna krátko po narodení v roku 2008. Podľa expertky z univerzity v nórskom Bergene Marit Skivenesovej nórska matka predtým žiadala v neskorom, šiestom mesiaci tehotenstva o potrat, v septembri 2008 dieťa priviedla na svet. Nemala ale kde bývať, tak súhlasila s ubytovaním v domove pre matky s deťmi. Podľa opatrovateliek sa o dieťa nedokázala náležite starať a okrem iného jej muselo byť opakovane pripomínané, že ho má kŕmiť.

Keď žena azylový dom po mesiaci opustila, úrady rozhodli o odobratí dieťaťa a neskôr ho odovzdali do starostlivosti pestúnskej rodiny. V roku 2012 pestúnska rodina dostala súhlas chlapca adoptovať. Matka proti tomuto rozhodnutiu protestovala na nórskych súdoch, a keď neuspela, obrátila sa na Európsky súd pre ľudské práva. Prípad známy ako "Strandová Lobbenová a ďalší verzus Nórsko" sa nakoniec dostal pred veľkú komoru štrasburského súdu, ktorý dal pred desiatimi dňami matke za pravdu. Odškodné stanovil na 25-tisíc eur.

Nórska matka ešte nemá vyhraté

Advokát nórskej vlády Fredrik Sejersted v rozhovore s nórskym denníkom Aftenposten však upozornil, že Európsky súd pre ľudské práva zmieneným verdiktom nezrušil predchádzajúce rozhodnutie nórskych súdov o adopcii syna Strandovej Lobbenovej pestúnskou rodinou ani nenariadil, že by malo byť dieťa svojej biologickej matke vrátené.

"Záleží na biologickej matke, či sa rozhodne obrátiť na nórske súdy so žiadosťou o navrátenie dieťaťa. Ak áno, rozhodnú o tom súdy," vyjadrila sa pre TV JOJ k situácii nórska ambasáda s tým, že systémové zmeny sa snaží robiť už dlhšie a na prvom mieste sú deti. "Tento rozsudok berieme veľmi vážne. Musíme zvážiť, či má vplyv na našu legislatívu ale až po jeho dôkladnom preštudovaní," uviedla ďalej v stanovisku. Podľa nórskeho právnika Mariusa Reikerasa, ktorý matku v Štrasburgu zastupoval, sa týmto rozsudkom spustila lavína. "Európsky súd komunikoval ďalších 16 prípadov proti Nórsku, čo znamená, že celkový počet je už 26."

Barnevernet má pošramotenú povesť

Nórska sociálna služba Barnevernet je dlhodobo kritizovaná niektorými rodičmi a expertmi, podľa ktorých zachádza vo svojej snahe ochrániť deti príliš ďaleko a často odoberá rodičom ich biologických potomkov a dáva ich do pestúnskej starostlivosti bez dostatočného odôvodnenia.

Nádej aj pre slovenské a české rodiny

O odobratí vtedy 2,5-mesačnej Maxine slovensko-nórskej rodine Ladických rozhodol nórsky úrad pre starostlivosť o mládež - Barnevernet v marci 2015. Po viacerých neúspešných súdnych konaniach krajská komisia odmietla návrh Barnevernetu na umiestnenie dieťaťa do trvalej pestúnskej starostlivosti. Následne v septembri 2016 rodina vyhrala proces na okresnom súde v Lillehammeri, ktorý nariadil okamžité vrátenie Maxine rodičom. Krajský súd však rozhodnutie zrušil s odôvodnením, že jeden zo súdnych prísediacich mohol byť zaujatý. Ladickí už v Nórsku súdny spor o dieťa dvakrát vyhrali, v októbri 2017 však okresný súd zmenil svoje pôvodné rozhodnutie a odmietol sa zaoberať odvolaním.

V roku 2011 rozhodla nórska sociálna služba tiež o odobratí synov Denisa a Davida českým rodičom Michalákovým pre podozrenie zo zneužívania, zanedbávania a týrania. Deti teraz vyrastajú u pestúnov. Neskôr nórske úrady zbavili Evu Michalákovú rodičovských práv k obom synom, otcovi práva ponechali. Matka s následnými odvolaniami neuspela a obrátila sa preto so sťažnosťou na Nórsko na Európsky súd pre ľudské práva.

"Rozhodnutie štrasburského súdu vítame. Dáva nádej ďalším rodinám, ktoré sa na Európskom súde pre ľudské práva dovolávajú spravodlivosti proti brutálnym metódam nórskych úradov - v Štrasburgu teraz leží asi 20 ďalších žalôb na Barnevernet," uviedol po rozhodnutí štrasburského súdu v tlačovej správe právnik Pavel Hasenkopf z Petičného výboru na pomoc rodine Michalákových.

Viac o téme: DieťaRozsudokSúd OdobranieBarnevernet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu