Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Atentát v lietadle a desivý pád do púšte pred 30 rokmi: FOTO Počas letu vybuchla bomba, 170 mŕtvych

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

BRAZZAVILLE/PRAHA - Výbuch na palube lietadla DC-10 francúzskej spoločnosti UTA na linke z konžského Brazzaville do Paríža usmrtil pred 30 rokmi, 19. septembra 1989, všetkých 170 cestujúcich a členov posádky a rozptýlil trosky lietadla na 50 kilometroch štvorcových nigerskej púšte Ténéré.

Jeden z najhorších teroristických útokov v Európe: VIDEO Teroristi zaútočili na vlaky, 191 mŕtvych

Atentát v lietadle a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa vyšetrovania francúzskych úradov útok spáchala líbyjská tajná služba. Explóziu spôsobil kufor plný výbušnín v batožinovom priestore lietadla. Líbya odmietla obžalovaných vydať, hoci dve rezolúcie OSN uvalili v roku 1992 na režim v Tripolise letecké a vojenské embargo v súvislosti s týmto atentátom a s útokom na Boeing-747 spoločnosti PanAm, ktorý vybuchol v decembri 1988 nad škótskym Lockerbie.

Líbya začala vlastné vyšetrovanie a v roku 1996 umožnila návštevu francúzskemu vyšetrujúcemu sudcovi Jeanovi-Louisovi Bruguiereovi, ktorému úrady odovzdali kufor s výbušninami identický s tým, ktorý bol použitý pri atentáte. Údajne bol nájdený v kruhoch Kaddáfího odporcov. Kaddáfí vtedy uviedol, že nie je proti procesu v neprítomnosti s tým, že je pripravený zaplatiť odškodné rodinám obetí.

V marci 1999 francúzska justícia odsúdila v neprítomnosti na doživotné väzenie šesť Líbyjčanov obvinených z atentátu, medzi ktorými bol aj švagor Kaddáfího. V lete toho roku začali líbyjské úrady prevádzať do Francúzska prostriedky na odškodnenie obetí. Diplomatický zdroj vyhlásil, že odškodné činí viac ako 200 miliónov frankov.

Viac o téme: VýbuchLietadloútok LíbyaKongoUTADC-10
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu