Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bol to človek s veľkým "Č": VIDEO Slovák (†88) ako dieťa prežil hrôzy Osvienčimu a Buchenwaldu

Alex Moskovic a vstupná brána do Buchenwaldu Zobraziť galériu (4)
Alex Moskovic a vstupná brána do Buchenwaldu (Zdroj: SITA/AP/Jens Meyer, YouTube/Rolling Pin Film Productions)

NEW YORK - Vo veku 88 rokov zomrel v sobotu v Spojených štátoch preživší nacistického koncentračného tábora Buchenwald a významný aktivista vo vzdelávaní o zverstvách páchaných počas druhej svetovej vojny, rodák zo Slovenska Alex Moskovic. Informovala o tom facebooková stránka dokumentárneho filmu Kinderblock 66.

Diabolská noc: Pred 75 rokmi zabili nacisti v Osvienčime najviac československých občanov

Moskovic sa narodil v Sobranciach a ako 13-ročného ho spoločne s celou rodinou nacisti odviedli do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v Poľsku. Neskôr Moskovica previezli do koncentračného tábora Buchenwald v Nemecku a umiestnili ho do tzv. detského bloku 66 (Kinderblock 66).

"Spolu sme prežili detský blok 66 v Buchenwalde. Alex bol človek s veľkým 'Č'. Posledné roky svojho života strávil v školách, aby deťom rozprával o hrôzach, ktoré sa udiali počas druhej svetovej vojny. Usiloval sa o to, aby sa nezabudlo na našu tragédiu," uviedol v pondelok preživší Naftali Fürst, ktorý vystupoval spolu s Alexom Moskovicom v dokumente jeho syna, amerického režiséra a producenta Stevena Moskovica, venovanému práve Kinderblocku 66.

Ako ďalej Fürst uviedol, v Buchenwalde sa rozhodli zorganizovať detský blok, aby zachránili židovské deti, ktoré po pochode smrti prišli z transportu z Poľska do Nemecka.

"Spolu s Alexom sme sa zaslúžili o to, že Antonín Kalina, vedúci detského bloku 66 z Třebíča, dostal od (pamätníka) Jad va-šem ocenenie Spravodliví medzi národmi," dodal Fürst.

Buchenwald
Zobraziť galériu (4)
Buchenwald  (Zdroj: profimedia.sk)

Moskovic sa po skončení druhej svetovej vojny nakrátko vrátil do Sobraniec. Následne - ako jediný preživší z celej rodiny a ako mladý utečenec - odišiel do Spojených štátov.

Buchenwald
Zobraziť galériu (4)
Buchenwald  (Zdroj: SITA)

Počas svojej 30-ročnej kariéry editora v športovej pobočke televízie ABC Wide World of Sports v New Yorku získal desať ocenení Amy. So svojou manželkou, ktorá zomrela v roku 2017, mal dvoch synov.

Moskovicov osud spoločne s ďalšími detskými preživšími tábora Buchenwald približuje americký dokumentárny film Kinderblock 66: Return to Buchenwald, ktorý mal premiéru v roku 2012.

Moskovic sa na sklonku života stal mimoriadne aktívnym pri šírení svedectiev o hrôzach, ktoré počas druhej svetovej vojny napáchali nacisti, a pri vzdelávaní verejnosti o obetiach holokaustu. Okrem mnohých miest v USA navštívil Česko, Slovensko i Poľsko.

Viac o téme: PreživšíBuchenwaldAlex MoskovicKinderblock 66
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu