Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Svetové dodávky ropy v ohrození: VIDEO Útoky na Strednom východe, výroba je pozastavená

Jemenskí povstalci zaútočili na závod na spracovanie ropy Zobraziť galériu (3)
Jemenskí povstalci zaútočili na závod na spracovanie ropy (Zdroj: Youtube/euronews (in English))

RIJÁD - Saudská Arábia dočasne pozastavila výrobu v dvoch ropných zariadeniach, na ktoré v sobotu zaútočili jemenskí povstalci. Informovala o tom v nedeľu agentúra SPA. Saudskoarabský minister energetiky Abdal Azíz bin Salmán vo svojom vyhlásení uviedol, že útoky na zariadenia spoločnosti Aramco - na závod na spracovanie ropy v Búkjaku a ropné pole Churajs na východe Saudskej Arábie - majú za následok pokles produkcie o 5,7 milióna barelov ropy denne, čo je zhruba polovica dennej ťažby Saudskej Arábie a päť percent globálnych dodávok ropy.

Agentúra Reuters uviedla, že spoločnosť Aramco pracuje na obnovení plnej výroby, pričom nové informácie o postupe prác chce zverejniť do dvoch dní. Medzinárodná agentúra pre energiu (MAAE) v reakcii na incident uviedla, že situáciu v Saudskej Arábii pozorne sleduje, vážnejšieho dopadu na globálny trh s ropou sa však neobáva. Ropný trh je podľa nej teraz dobre zásobený dostatočnými komerčnými zásobami.

​Útočníci sú známi

K útokom sa prihlásili jemenskí šiitskí povstalci známi ako húsíovia. Ich útoky mali za následok požiare a rozsiahle materiálne škody, čo podľa niektorých analytikov spôsobí vážne problémy pri ťažbe a vývoze ropy. Americký prezident Donald Trump zatelefonoval v sobotu saudskoarabskému korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi a vyjadril pripravenosť Spojených štátov spolupracovať so Saudskou Arábiou, aby podporili jej bezpečnosť a stabilitu po útokoch jemenských povstalcov na tamojšie ropné zariadenia.

Trump je pripravený podporiť stabilitu dodávok ropy
Zobraziť galériu (3)
Trump je pripravený podporiť stabilitu dodávok ropy  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Dosah na svetové trhy

Trump vyhlásil, že tieto útoky majú nepriaznivý dosah aj na Spojené štáty a iné svetové ekonomiky. Muhammad bin Salmán ho uistil, že Saudská Arábia je "ochotná a schopná čeliť tejto teroristickej agresii". Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo sa medzitým vyjadril, že zodpovednosť za útoky v Saudskej Arábii nesie Irán. Najnovší incident opísal Pompeo ako "nebývalý útok na svetové energetické dodávky" a dodal, že "nie je žiadny dôkaz o tom, že by tieto útoky prichádzali z Jemenu".

Útok bolo možné spozorovať aj cez satelitné snímky
Zobraziť galériu (3)
Útok bolo možné spozorovať aj cez satelitné snímky  (Zdroj: TASR/NASA Worldview via AP)

Podľa hovorcu jemenských húsíov útok uskutočnilo desať dronov. Hovorca zároveň varoval, že útoky húsíov proti Saudskej Arábii sa len zintenzívnia, ak bude vojna v Jemene pokračovať. Jemenskí povstalci podporovaní Iránom v posledných mesiacoch zintenzívnili útoky raketami a dronmi na ciele v susednej Saudskej Arábii, ktorá je regionálnym rivalom Teheránu. Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie sa od roku 2015 zapája do občianskej vojny v Jemene, kde bojuje proti húsíom na strane medzinárodne uznávanej jemenskej vlády.

Irán odmieta obvinenie Američanov

Iránske ministerstvo zahraničných vecí odmietlo obvinenie Spojených štátov amerických, podľa ktorých stojí za sobotnými útokmi na ropné zariadenia v Saudskej Arábii práve Irán. Ministerstvo vyhlásilo, že je to len súčasť americkej politiky, ktorá je plná "maximálnych klamstiev".

Americký minister zahraničia Mike Pompeo obvinil z útoku Teherán. Podľa neho nie je žiaden dôkaz o tom, že by drony prileteli z Jemenu. Práve tamojší rebeli húsíovia, ktorých podporuje Irán, sa prihlásili k útokom, pričom uviedli, že poslali desať dronov.

Saudskoarabské ministerstvo pre energie potvrdilo, že v dôsledku útokov znížili produkciu ropy na polovicu. Podľa niektorých odborníkov to môže mať veľký vplyv na ceny ropy vo svete.

Viac o téme: útok Saudská ArábiaRopné zariadenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu