Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fanúšička (†29) mala zakázaný vstup na futbal: FOTO Pred súdom sa na protest zapálila, svet sa búri

Šahar Chodajárí Zobraziť galériu (4)
Šahar Chodajárí (Zdroj: Twitter/ghozi02604332)

TEHERÁN – Prezývali ju "Modré dievča", pretože fandila iránskemu futbalovému tímu Esteghlal. Iránske ženy však od islamskej revolúcie z roka 1979 majú na futbalové štadióny zakázaný vstup. Šahar Chodajárí (29) však túžila zápas vidieť naživo. Preto sa obliekla ako muž. No aj v modrej parochni a dlhom plášti polícia jej identitu odhalila. Šahar sa v strachu, že skončí vo väzení, zapálila. Lekári bojovali o záchranu jej života týždeň. Bohužiaľ, neúspešne.

Strážcovia zákona futbalovú fanúšičku zatkli v čase, keď sa pokúšala prejsť cez bránu štadióna. Následne skončila vo väzení, kde pobudla tri noci. Po prepustení čakala na verdikt súdu. „Jediné, čím sa previnila, bolo, že žila v krajine, kde ženy čelia diskriminácii, ktorá je ukotvená v práve a premieta sa tými najhroznejšími spôsobmi do všetkých oblastí ich života, vrátane športu,“ uviedol Philip Luther z Amnesty International.

Šahar Chodajárí utrpela popáleniny na 90 % tela.
Zobraziť galériu (4)
Šahar Chodajárí utrpela popáleniny na 90 % tela.  (Zdroj: YouTube/ BreakingNews Channel)

Mladá Iránka sa totiž pred budovou súdu zapálila. S vážnymi zraneniami bola prevezená do nemocnice. V pondelok (9.9.) tam však kvôli utŕženým popáleninám na 90 % tela spred týždňa zomrela. K hrôzostrašnému činu sa mala uchýliť zo strachu, že bude na pol roka poslaná do väzenia.

Šahar Chodajárí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/ghozi02604332)


Súvisiace: VIDEO Chcela vidieť futbalový zápas: Hrozilo jej väzenie, rozhodla sa upáliť


Smútok nad stratou mladého života vyjadrilo mnoho ľudí na sociálnych sieťach aj organizácie na ochranu ľudských práv, vrátane Amnesty International.

Šahar Chodajárí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/ghozi02604332)

Medzinárodná futbalová federácia FIFA, ktorá v minulosti vyzvala Irán, aby zákaz vstupu žien na štadióny zrušil, prípad označila za tragédiu. Taliansky futbalový klub Roma na Twitteri takisto vyjadril smútok nad úmrtím s tým, že "nastal čas, aby si všetci v Iráne mohli užiť sledovanie futbalu spoločne".

Futbalový klub Esteghlal v reakcii na Šaharinu smrť vyjadril úprimnú sústrasť jej rodine. Incident nenechal chladného ani slávneho futbalistu Aliho Karimiho, ktorý vyzval, aby bojkotovali futbalové zápasy kvôli smrti „Modrého dievčaťa“.

Viac o téme: IránSmrťModré dievčaEsteghlalŠahar Chodajárí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu