Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Gymnazisti z Trnavy uviazli pre tajfún na letisku v Tokiu: VIDEO neuveriteľného gesta v ťažkých chvíľach

Trnavský zbor Cantica uviazol pre tajfún na letisku v Tokiu. Zobraziť galériu (2)
Trnavský zbor Cantica uviazol pre tajfún na letisku v Tokiu. (Zdroj: Facebook/Cantica Nova na letisku)

TOKIO - Približne 17.000 pasažierov uviazlo v noci na utorok miestneho času na japonskom medzinárodnom letisku Narita v dôsledku silného tajfúnu, ktorý sa v pondelok prehnal cez metropolitnú oblasť Tokia a spôsobil chaos v doprave. Medzi nimi boli aj gymnazisti z Trnavy pôsobiaci v speváckom zbore Cantica Nova.

Tí prostredníctvom sociálnej siete v utorok krátko po pol štvrtej ohlásili, že z najhoršieho sú vonku a letecká spoločnosť im poskytla zdarma letenky domov. Nepocestujú však jedným, ale dvoma lietadlami. Lety by sa mali uskutočniť 12. septembra. "Na túto noc pre nás veľvyslanectvo vybavilo hotel v Tokiu, aktuálne sa balíme a chystáme na presun do hotela," oznámili aj ďalšie pozitívne správy.

Všetci sú sýti, napísal Peter Cák na sociálnu sieť, aby informoval vystrašených rodičov.
Zobraziť galériu (2)
Všetci sú sýti, napísal Peter Cák na sociálnu sieť, aby informoval vystrašených rodičov.  (Zdroj: Facebook/Peter Cák - Cantica Nova na letisku)

Podľa snímok a informácií, ktoré člen organizačného tímu Peter Cák zverejňuje po celú dobu na Facebooku, majú deti pravdepodobne všetko, čo v krízovej situácii potrebujú. Strach rodičov to zmenšuje len trochu, no panika, že ich ratolesti sa nedostanú domov, už podľa reakcií v komentároch postupne opadá.

Ohúrili aj Japoncov

Z detí, ktoré pôsobia v speváckom zbore a do ďalekého Japonska odleteli koncertovať, sa navyše aj v nešťastnej situácii stali hviezdy. Vyčarili totiž úsmevy na tvárach tých, pre ktorých sa letisko, rovnako ako pre nich, stalo nedobrovoľným väzením. Rozhodli sa im v ťažkej chvíli zaspievať.

To ohúrilo aj zahraničné médiá, ktoré upozornili na skupinku mladých Slovákov. Ako napísali, tradičnými piesňami ľuďom rozjasnili náladu. Ostáva už len dúfať, že nič iné zboru neskomplikuje návrat domov.

Dopravný kolaps

Príchod tajfúnu viedol k zrušeniu vyše 100 letov a ochromil aj cestné a železničné spojenie s letiskom. Mnohí cestujúci tak nemali žiadne prípoje do japonskej metropoly, vzdialenej 70 kilometrov západne od letiska.

Hovorca letiska spresnil, že v jeho priestoroch muselo stráviť dnešnú noc celkovo 16.900 ľudí, ktorým letiskový personál rozdával jedlo, vodu a deky. "Autobusy a vlaky už obnovili prevádzku a pasažieri sa začínajú vracať domov alebo smerujú do svojich cieľových zastávok," uviedol hovorca letiska.

Letisko Narita, ležiace v meste Čiba východne od Tokia, priamo zasiahol silný tajfún Faxai, ktorý sprevádzal vietor s nárazmi do 207 kilometrov za hodinu. Jeden z najsilnejších tajfúnov, aký zasiahol Tokio za uplynulé roky, prešiel v pondelok nadránom nad pevninu v Čibe po tom, ako sa prehnal Tokijským zálivom. Japonsko zasiahne každoročne štyri až päť tajfúnov, len zriedkavo však v oblasti blízko Tokia.

Viac o téme: LetiskoTajfúnZborJaponskoKantika Nova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu