Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mierové rozhovory s Talibanom sú mŕtve, tvrdí Trump: Americké jednotky zintenzívnili boj

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v pondelok vyhlásil, že mierové rozhovory s afganským povstaleckým hnutím Taliban sú mŕtve. Uviedol to dva dni po tom, ako nečakane oznámil zrušenie rokovaní, ktoré mali prispieť k ukončeniu 18 rokov trvajúceho konfliktu v Afganistane.

"Pokiaľ ide o mňa, (rozhovory) sú mŕtve," vyhlásil Trump pred Bielym domom v reakcii na novinársku otázku, ktorá sa týkala mierových rokovaní s Talibanom. Zároveň na Twitteri oznámil, že americké jednotky zintenzívnili svoj boj proti Talibanu. "Za posledné štyri dni sme zasiahli nášho nepriateľa tvrdšie než kedykoľvek za posledných desať rokov," napísal.

Trump rozhodol o ukončení mierových rozhovorov v sobotu v reakcii na bombový útok v Kábule z 5. septembra, pri ktorom zahynulo 12 ľudí vrátane amerického vojaka. K útoku sa prihlásilo hnutie Taliban. K zrušeniu mierových rozhovorov došlo vo fáze, keď už obe strany dospeli k návrhu dohody, ktorá mala umožniť stiahnutie amerických vojakov z Afganistanu výmenou za bezpečnostné záruky zo strany vzbúrencov.    

Podľa Talibanu sa už chystal podpis tejto dohody. V tejto súvislosti malo dôjsť aj k bezpredecentnému stretnutiu talibanských lídrov s Donaldom Trumpom v prezidentskom sídle Camp David neďaleko Washingtonu. Tajné rozhovory medzi USA a Talibanom prebiehali s prestávkami od júla 2018. Vzišiel z nich návrh dohody, ktorá počítala s odchodom približne 5400 amerických vojakov výmenou za záruky, že sa Afganistan nestane útočiskom pre extrémistické skupiny, ktoré budú odtiaľ pripravovať teroristické útoky.

Viac o téme: Konflikt USADonald TrumpAfganistanTalibanMierové rozhovory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu