Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalšie zlé správy z firmy Boeing: Novému lietadlu typu 777X pri testoch vyrazilo dvere!

Na snímke technici kompletizujú lietadlo Boeing 737 Max 8 v závode americkej spoločnosti Boeing v Rentone v štáte Washington Zobraziť galériu (2)
Na snímke technici kompletizujú lietadlo Boeing 737 Max 8 v závode americkej spoločnosti Boeing v Rentone v štáte Washington (Zdroj: TASR/AP Photo/Ted S. Warren)

SEATTLE – Boeing aktuálne rieši ďalší problém, tentoraz našťastie len v testovacej hale, a nie v ostrej prevádzke. Pri skúškach jeho nového stroja 777X, ktorý má začať lietať na budúci rok, lietadlu odpadli dvere!

Americká spoločnosť, ktorá je podľa českého denníka iDnes momentálne v centre pozornosti pre problémy so zablokovanou prevádzkou stroja 737 MAX, prerušila záťažové skúšky nového lietadla 777X so širokým trupom. Dvere podľa správ médií počas testu vyrazilo von. „Počas finálnych záťažových testov stroja 777X na zemi náš tím čelil problému, ktorý si vyžiadal pozastavenie skúšok,“ uviedol v sobotu hovorca Boeingu Paul Bergman. Celkové skúšky však pokračujú.

Denník The Seattle Times poznamenal, že dvere v nákladnom priestore explodovali von počas tlakových skúšok. Tie musí stroj absolvovať na získanie certifikátu od Federálneho leteckého úradu (FAA). Pri záverečnom testovaní musí stroj vydržať omnoho výraznejšiu záťaž než počas bežných prevádzkových podmienok.

Boeing incident rieši, podľa firmy však toto testovacie lietadlo nikdy nebude nasadené v bežnej prevádzke. Na serveri Komonews spomenul bývalý zamestnanec Boeingu Tod Curtis, že pri záťažových testoch k podobným situáciám rozhodne bežne nedochádza. Navyše nejde o prvý problém, ktorý mal americký Boeing s modelom 777X. Pre problémy s motormi spoločnosti General Electric Co. sa odložilo jeho uvedenie na trh až na rok 2020.

Ďalšie zlé správy z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/printscreen)

Boeing 777X je dvojmotorové lietadlo so širokým trupom určené na dlhý dolet. Dostupné bude v kratšom alebo dlhšom variante. Oproti modelom 777-200 a 777-300 má mať nové, flexibilnejšie kompozitné krídla, širšiu kabínu i kapacitu sedadiel. Do väčšej verzie sa zmestí až 414 cestujúcich. Pôvodne sa lietadlo malo objaviť na nebi už tohto roku. Najväčší počet týchto strojov si objednala spoločnosť Emirates, ktorá má záujem o vyše sto kusov.

Viac o téme: DvereSkúškaBoeing 777x
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu