Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusko prišlo s vážnym obvinením: Google a Facebook mali zasahovať do ruských volieb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Stefan Rousseau/PA via AP)

MOSKVA - Ruský úrad pre dohľad nad médiami obvinil v nedeľu internetové spoločnosti Google a Facebook zo zasahovania do volieb v Rusku. Firmy podľa úradu porušili zákon, ktorý zakazuje zverejňovanie politickej reklamy počas hlasovania, informovala agentúra DPA.

"Takéto konanie môže byť považované za zasahovanie do zvrchovaných záležitostí Ruska a za marenie demokratických volieb," uviedla vo vyhlásení ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor). Vo viacerých oblastiach Ruska sa v nedeľu konali voľby do miestnych a regionálnych zastupiteľstiev. Najviac sledované sú voľby do mestskej dumy v Moskve, kde počas leta prebehla vlna masových opozičných protestov. 

Ich účastníci demonštrovali proti vylúčeniu viacerých opozičných kandidátov z účasti na voľbách. Viacerí ruskí predstavitelia tvrdili, že za moskovskými demonštrantami stoja zahraničné mocnosti.  Roskomnadzor ešte pred nedeľňajšími voľbami požiadal Facebook a Google, aby počas celého víkendu zamedzili publikovaniu politickej reklamy na svojich platformách. 

Ruská polícia v nedeľu zadržala v Moskve približne desať osôb vrátane členky skupiny Pussy Riot Marije Aľochinovej a novinára denníka Novaja Gazeta Iľju Azara, ktorého však zakrátko prepustili, informoval server Meduza. 

Google tvrdenia odmieta

Internetová spoločnosť Google odmietla v pondelok obvinenia zo strany ruského úradu pre dohľad nad médiami, podľa ktorého zasahovala do nedeľnajších volieb v Rusku, píše agentúra Reuters.  Spoločnosť podľa svojich slov podporovala rozumnú politickú inzerciu, ktorá bola v súlade s miestnou legislatívou. 

Google tak reagoval na nedeľňajšie vyhlásenie ruskej Federálnej služby pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor), ktorá spoločnosti Google a Facebook obvinila, že porušili zákon, ktorý zakazuje zverejňovanie politickej reklamy počas hlasovania.

"Takéto konanie môže byť považované za zasahovanie do zvrchovaných záležitostí Ruska a za marenie demokratických volieb," uviedol Roskomnadzor. Google vo svojom vyhlásení odmietol prezradiť, či politickú reklamu v danom období zverejňoval, alebo nie. 

Viac o téme: Obvinenie RuskoGoogleMoskvaZasahovanie do volieb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu