Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mugabe zradil nádeje svojho ľudu: Spôsobil veľkú chudobu v Zimbabwe, tvrdia USA

Robert Mugabe
Robert Mugabe (Zdroj: SITA/AP/Ben Curtis)

WASHINGTON - Spojené štáty v piatok pripísali Robertovi Mugabemu vinu za spôsobenie veľkej chudoby v Zimbabwe a uviedli, že "zradil nádeje svojho ľudu". Washington sa tak vyjadril po úmrtí tohto niekdajšieho bojovníka za slobodu, z ktorého sa stal autoritársky prezident, vládnuci železnou rukou.

Mugabe zomrel v Singapure v piatok približne o 10.40 h miestneho času (04.40 h SELČ), mal 95 rokov. Americké ministerstvo zahraničných vecí v krátkom vyhlásení vyjadrilo sústrasť každému, kto smúti nad jeho smrťou, ale 37 rokov trvajúcu vládu Mugabeho ostro skritizovalo. "Robert Mugabe pomohol oslobodiť Zimbabwe, ale jeho porušovanie ľudských práv a zlé spravovanie hospodárstva krajiny priviedli k chudobe milióny obyvateľov; zradil nádeje svojho ľudu," uviedla hovorkyňa ministerstva Morgan Ortagusová, ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

"Naďalej podporujeme túžby zimbabwianskeho ľudu po lepšej, úspešnejšej budúcnosti," dodala. Mugabeho, bývalého politického väzňa a neskoršieho vodcu povstalcov proti koloniálnej nadvláde belochov, v roku 2017 zvrhli kedysi lojálni generáli. Zomrel v Singapure, kde sa liečil. Spojené štáty v 70. rokoch 20. storočia pomohli vyvinúť tlak na Iana Smitha, lídra neuznaného štátu belošskej menšiny nazývaného Rodézia, aby súhlasil s vládou černošskej väčšiny. Mugabeho zvolili za prezidenta v roku 1980 a nádeje doňho vkladal celý svet.

Mugabe sa však nakoniec stal smutne známym tým, že drvil politický odpor a na udržanie moci využíval šírenie strachu. Uplatňoval politiku, ktorá zruinovala hospodárstvo v krajine. Počas jeho režimu nastala jedna z najväčších hyperinflácií na svete. V jeho vzťahu s USA silnelo napätie a Washington naňho uvalil sankcie. Mugabe obviňoval západných lídrov z obnovovania kolonializmu.

Viac o téme: ChudobaUSAZimbabweRobert Mugabe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu