Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

MIMORIADNE Britom bude vládnuť škandalózny Boris Johnson: Je v područí ruského oligarchu

Boris Johnson Zobraziť galériu (13)
Boris Johnson (Zdroj: TASR/AP Photo/Frank Augstein)

LONDÝN - Novým britským premiérom a lídrom Konzervatívnej strany bude bývalý minister zahraničných vecí a niekdajší starosta Londýna Boris Johnson. Informovala o tom v stredu spravodajská televízia Sky News. Zdá sa, že za pozadím aktuálneho politického diania v Británii môže byť viac, ako niektorí tušili. Podľa najnovších informácií sa budúci britský premiér Boris Johnson priatelí s človekom, ktorý je označovaný za ruského oligarchu a niektorými poslancami aj za probrexitového dílera zbraní. Ide o Johnsonovho spojenca Alexandra Temerka.

Informuje o tom investigatívna sekcia agentúry Reuters a dodáva, že to bol práve Alexander Temerko, ktorý bol spolu s fundamentalistami z Európskej výskumnej skupiny (European Research Group - ERG) súčasťou neúspešného vlaňajšieho pokusu zvrhnúť premiérku Theresu Mayovú.

MIMORIADNE Britom bude vládnuť
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Frank Augstein)

Na vnútrostraníckom hlasovaní poštou, ktoré sa konalo od 6. do 22. júla, sa zúčastnilo 87,4 percenta zo 160.000 členov Konzervatívnej strany. Za Johnsonovho protikandidáta Jeremyho Hunta hlasovalo 46.656 konzervatívcov, Johnsonovi dalo svoj hlas 92.153 členov strany. Neplatných bolo 509 odovzdaných hlasov. Johnson sa postu lídra Konzervatívnej strany a s najväčšou pravdepodobnosťou aj britského premiéra ujme po Therese Mayovej, ktorá z postu líderky odstúpila 7. júna. Nový premiér nastúpi v stredu do úradu, v ktorom nahradí Theresu Mayovú.

Johnsonov rival dostal len polovičný počet hlasov

Vo finálovom kole voľby lídra Johnsona podporilo 92.153 členov strany, zatiaľ čo jeho rivala, ministra zahraničia Jeremyho Hunta, približne polovičný počet hlasujúcich. Výsledok takmer 50-denného výberu oznámila predsedníčka poslaneckého klubu konzervatívcov na mítingu v Londýne.

MIMORIADNE Britom bude vládnuť
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Frank Augstein)

Johnsonov priateľ, oligarcha Temerko, má zároveň na svedomí dar v podobe milióna libier, ktorý venoval konzervatívcom. Strana na toto tvrdenie reagovala, že dary strane sú v súlade so všetkými zákonmi. "Dary konzervatívnej strane sú riadne a transparentne deklarované volebnej komisii, ktoré zverejňujú a sú v úplnom súlade so zákonom," tvrdia konzervatívci.

Temerko sa narodil na území dnešnej Ukrajiny ešte za minulého režimu a svoje verejné pôsobenie charakerizuje slovom "podnikateľ". Blízky Johnsonov priateľ Temerko je navyše podľa Reuters bývalý obchodník so zbraňami a s budúcim britským premiérom ho spájajú pravidelné stretnutia, na ktorých riešili politické plány. Jeden z členov britského parlamentu už na sociálnej sieti reagoval na medializované spojenie Johnsona a Temerka.

"Toto je neuveriteľný príbeh. Terajší probrexitovský ruský díler zbraní s väzbami na FSB hovorí, že bol súčasťou pokusu zvrhnúť Theresu Mayovú," píše na sociálnej sieti člen britského parlamentu Stewart McDonald.

Predseda ERG Jacob Rees Mogg už na otázky Reuters odpovedal. Vylúčil pritom akékoľvek spojenie Temerka a ERG v súvislosti s vlaňajším vedením pokusu o zvrhnutie Mayovej z premiérskeho kresla. „Temerko nemá žiadnu formálnu ani neformálnu väzbu so skupinou," tvrdí Mogg.

Nikolaj Patrušev je v celom príbehu tiež zaujímavou postavou, pretože ide o jedného z najmocnejších spojencov šéfa Kremľa, Vladimíra Putina. V jednom z februárových rozhovorov sa o Patruševovi Temerko vyjadroval veľmi pozitívne. Patrušev je okrem iného aj hlavou Ruskej bezpečnostnej rady a dlhoročný vodca Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie (FSB). Temerko sa o ňom vyjadril ako o "príjemnom členovi rodiny," a dodal, že má s ním viac pozitívnych skúseností ako negatívnych.

Putinova vláda prevzala nad Jukosom kontrolu
Zobraziť galériu (13)
Putinova vláda prevzala nad Jukosom kontrolu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

Za zmienku stojí aj tvrdenie Leonida Nevzlina, ktorý bol Temerkovým dlhoročným obchodným partnerom v ropnej spoločnosti Jukos. Tú ovládal oligarcha Chodorovskij, no za asistencie Putinovej vlády bol neskôr odsúdený na desať rokov väzenia. Nevzlin tvrdí, že Temerko mal dlhoročné väzby na ruské bezpečnostné agentúry. Firmu vlastnili však ešte predtým, ako ju Putinova vláda dostala pod svoju kontrolu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov akékoľvek spájanie Temerka s nimi odmieta. "Tento pán nemá žiadne spojenie na Kremeľ a ani iné ruské orgány. Tohto muža nepoznáme," uzavrel Pekov. Temerko sa navyše obhajuje tvrdením, že dnes je už v Rusku persona non grata.

Už ako malý chcel byť kráľom sveta

Alexander Boris de Pfeffel Johnson sa narodil 19. júna 1964 v New Yorku. Jeho otec bol významný politik, okrem iného aj poslanec za Konzervatívnu stranu v Európskom parlamente (EP), a matka maliarka. Už ako malý chlapec vyhlasoval, že chce byť "kráľom sveta".

Na základnú školu chodil v Bruseli a v roku 1977 získal štipendium na prestížnej chlapčenskej internátnej strednej škole v mestečku Eton pri Windsore. Ide o jednu z najelitnejších škôl na britských ostrovoch o čom svedčí aj skutočnosť, že v nej študovali viacerí členovia britskej kráľovskej rodiny, medzi nimi princovia William a Harry, a jej brány opustilo 19 britských premiérov.

V rokoch 1983-86 študoval na univerzite v Oxforde klasickú filológiu a literatúru. Svoju profesionálnu kariéru začal Boris Johnson ako novinár. Najskôr v denníku The Times, odkiaľ však musel po necelom roku odísť preto, že si vymyslel citát do jedného z článkov.Potom pôsobil v rokoch 1989-94 ako spravodajca konzervatívneho denníka The Daily Telegraph v Bruseli, až sa vypracoval na šéfredaktora konzervatívneho týždenníka The Spectator, ktorý viedol v rokoch 1999-2005.

Voľný pohyb osôb označil za hovadinu

Excentrický politik Boris Johnson, ktorý je zástancom "tvrdého brexitu", teda úplnej odluky od štruktúr EÚ, patrí medzi najvýraznejších architektov brexitovej kampane v Británii. Tak to bolo pred referendom o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, ktoré sa konalo 23. júna 2016 a tak je tomu aj po referende. Okrem iného povedal, že "Európska únia mu pripadá ako zle navrhnutá spodná bielizeň, ktorá je niekde príliš tesná a inde zase nebezpečne voľná", projekt spoločnej európskej meny označil za "katastrofu" a voľný pohyb osôb v rámci EÚ označil za "nezmysel, mýtus a hovadinu".

U Mayovej má plnú podporu

Odchádzajúca britská premiérka Theresa Mayová sľúbila v utorok "plnú podporu" svojmu nástupcovi Borisovi Johnsonovi. Líder opozície Jeremy Corbyn uviedol, že o premiérovi by mali rozhodnúť obyvatelia krajiny. Informovali o tom agentúra AP a televízna stanica Sky News.

"Teraz musíme spolupracovať, aby sme uskutočnili brexit, ktorý funguje, a aby sme udržali Jeremyho Corbyna mimo vlády," uviedla Mayová na Twitteri. Mayová podľa AP plánuje zostať poslankyňou britského parlamentu. Johnson bude mať "moju plnú podporu zo zadných lavíc," nechala sa počuť predsedníčka britskej vlády.

Merkelová sa bude snažiť o "pevné priateľstvo" s Britániou

Nemecká kancelárka Angela Merkelová zablahoželala v utorok k zvoleniu za nového lídra britskej Konzervatívnej strany bývalému ministrovi zahraničných vecí Borisovi Johnsonovi, ktorý sa s najväčšou pravdepodobnosťou čoskoro stane aj britským premiérom. Merkelová doplnila, že sa ďalej bude "usilovať o pevné priateľstvo" s Londýnom.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (13)
Angela Merkelová  (Zdroj: SITA/AP/Kay Nietfeld/dpa)

"Gratulujem Borisovi Johnsonovi a teším sa na dobrú spoluprácu. Naše krajiny by mali v budúcnosti pokračovať v pevnom priateľstve," uviedla nemecká kancelárka, ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

Erdogan verí, že turecko-britské vzťahy budú prekvitať

Na víťazstvo Johnsona vo vnútrostraníckych voľbách britskej Konzervatívnej strany reagoval tiež turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podľa svojich slov verí, že turecko-britské vzťahy budú počas pôsobenia Johnsona v úrade premiéra "prekvitať". Erdogan v odkaze na Twitteri v utorok zablahoželal Johnsonovi, ktorý má nahradiť Theresu Mayovú na poste predsedu vlády. Johnsonovi zaželal úspech v novej práci a dodal: "Verím, že vzťahy Turecka a Spojeného kráľovstva budú v tejto novej ére prekvitať ešte viac."

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (13)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

Johnsona, ktorý má čiastočný turecký pôvod, privítali v Turecku v roku 2016 nadšene, keď ako minister zahraničných vecí navštívil túto krajinu - aj napriek faktu, že svoju kampaň za tzv. brexit mal založenú na predpoklade, že Turecko sa stane členom Európskej únie a milióny Turkov prídu do Británie. Johnson takisto napísal urážlivú báseň o Erdoganovi, pripomenula tlačová agentúra AP.

Po nástupe Johnsona zostanú vzťahy s Moskvou ako na cintoríne, tvrdí Kosačov

Po zvolení Borisa Johnsona za lídra Konzervatívnej strany čakajú britskú politiku "búrky a zemetrasenia". Vo vzťahoch medzi Moskvou a Londýnom zostane "rovnaká cintorínska skleslosť", ktorú spôsobil Johnson a jemu podobní, vyhlásil v utorok ruský zákonodarca Konstantin Kosačov.  "Je nepravdepodobné, že to bude zábava," konštatoval Kosačov, predseda výboru Rady federácie (hornej komory ruského parlamentu) pre zahraničné vzťahy.

Podľa jeho slov sa Johnsonova nominácia môže zaradiť medzi "podivné veci v domácom programe tejto krajiny... Bolo by to v poriadku, ak by sa Británia venovala iba svojmu Škótsku a brexitu bez toho, aby sa snažila, či už na základe nejakého dôvodu alebo bez dôvodu, ísť nad rámec svojich vnútroštátnych právomocí. Povesť 'pani morí', ktorá je už dávno minulosťou, stále vŕta v mysliach britských politikov vrátane, nepochybne, pána Johnsona," poznamenal Kosačov, ktorého citovala agentúra TASS. Johnsonova výstrednosť sa podľa Kosačova "prejavila v plnom rozsahu, keď bol ministrom zahraničia, a je nepravdepodobné, že by sa teraz vytratila".

Podľa Trumpa bude skvelý

Americký prezident Donald Trump uvítal v utorok zvolenie Borisa Johnsona za nového lídra britskej Konzervatívnej strany, ktorý bude čoskoro aj britským premiérom. Informovala o tom agentúra AFP. "Gratulujem Borisovi Johnsonovi, že bude novým premiérom Spojeného kráľovstva. Bude skvelý!" uviedol Trump na Twitteri.

Donald Trump
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster)

Johnsonovi zablahoželal prostredníctvom svojej hovorkyne aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. "Predseda bude s budúcim premiérom spolupracovať najlepšie, ako sa len bude dať," konštatovala.

Predseda Európskej komisie (EK)
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

Hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier uviedol, že sa teší na "konštruktívnu spoluprácu" s Johnsonom. Povedal, že sa bude snažiť presadiť ratifikáciu dohody o odchode Spojeného kráľovstva z Únie, ktorý vyrokovala doterajšia britská premiérka Theresa Mayová, a dosiahnuť riadený brexit.

Ku zvoleniu nového britského premiéra sa vyjadril aj predseda Mostu-Híd Béla Bugár. "Novým britským premiérom je Boris Johnson. Veľkej Británii želám, aby našli obojstranne výhodnú dohodu s EÚ," napísal na sociálnej sieti Bugár. 

Béla Bugár
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

EÚ by ho mala podľa Pašku počúvať

Podpredseda Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR Jaroslav Paška (SNS) si myslí, že by bolo dobré, keby v EÚ pozorne počúvali Borisa Johnsona pri formulovaní výhrad týkajúcich sa brexitu. Uviedol to v reakcii na zvolenie Johnsona za lídra Konzervatívnej strany, a tým aj britského premiéra. Zvolením Johnsona je podľa člena zahraničného výboru Martina Klusa (SaS) pravdepodobný scenár, že Británia odíde z EÚ bez dohody, čo poškodí nielen už aj tak vážne zasiahnutú britskú ekonomiku, ale aj členské štáty EÚ vrátane Slovenska.

Jaroslav Paška
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Johnson bude podľa Pašku rokovať o brexite a o prípadných nových požiadavkách Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska na odchod, ktoré už avizoval. "Osobne si myslím, že bude dobré, ak sa nová Európska komisia začne vážne zaoberať pripomienkami Veľkej Británie predovšetkým k írskej poistke, pretože to je zásadný problém Veľkej Británie, ktorá nechce stratiť suverenitu nad svojím územím tykajúcu sa Severného Írska," povedal Paška.

Británia podľa Pašku nechce stratiť ani na krátke obdobie práva a suverenitu nad svojou krajinou. Pri rokovaniach medzi Britániou a EÚ sú podľa neho potrebné férové rokovania a trpezlivosť. "V prípade brexitu bez dohody, ktorý je s Johnsonom na čele britskej vlády najpravdepodobnejší, prestane byť zásadnou otázkou, aká bude budúcnosť Veľkej Británie mimo EÚ, ale či vôbec bude nejaká budúcnosť Veľkej Británie v dnešnej podobe," skonštatoval Klus.

Martin Klus
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Klus si myslí, že tlak na odchod Škótska a jeho opätovné pripojenie k EÚ, ale aj nárast radikalizmu v Severnom Írsku sa pravdepodobne bude výrazne stupňovať. Dajú sa tiež podľa neho očakávať problémy v Konzervatívnej strane. "Jedno z prvých predsavzatí Johnsona po zvolení bolo, že chce spájať, no jeho povesť i predvolebné predsavzatia napovedajú, že realita môže mať celkom odlišný charakter," doplnil Klus.

Johnsona čaká ťažká úloha dotiahnuť brexit do úspešného konca, tvrdí Pellegrini

Budúceho britského premiéra Borisa Johnsona čaká ťažká úloha dotiahnuť brexit do úspešného konca. V reakcii na jeho víťazstvo vo vnútrostraníckych voľbách britskej Konzervatívnej strany to uviedol premiér Peter Pellegrini, ktorý mu zablahoželal k zvoleniu.

"Očakávam, že nový britský premiér ako náš kolega v Európskej rade bude v ďalších diskusiách vystupovať rovnako konštruktívne ako bývalá premiérka Theresa Mayová," povedal Pellegrini.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (13)
Peter Pellegrini  (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Ako poznamenal, uvidí sa, s akým plánom a požiadavkami osloví ostatných lídrov v Európskej únii. "Možností však nie je veľa," poznamenal šéf kabinetu. Slovensko je podľa jeho slov spolu s ostatnými otvorené ďalším diskusiám o budúcich vzťahoch, avšak právny text dohody považuje za konečný. "SR má záujem na riadenom odchode Veľkej Británie z Európskej únie, bude to najlepší možný scenár pre obe strany," uzavrel Pellegrini.

Viac o téme: Boris JohnsonTheresa MayováBrexitAlexander Temerko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu