Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zomrel legendárny prokurátor Borrelli, šéf protikorupčnej akcie Čisté ruky

Francesco Saverio Borrelli
Francesco Saverio Borrelli (Zdroj: SITA/AP Photo/Antonio Calanni)

MILÁNO - Taliansky prokurátor Francesco Saverio Borrelli, ktorý sa preslávil svojou dôležitou úlohou vo vyšetrovaní korupcie v talianskych politických kruhoch v 90. rokoch 20. storočia, zomrel vo veku 89 rokov.

Borrelli zomrel v sobotu v nemocnici v Miláne, informovali talianske médiá a následne tlačová agentúra DPA. Jeho telo bude vystavené pre verejnosť v pondelok, uviedol milánsky prokurátor Francesco Greco. Dodal, že Borrelli "sa zapísal do dejín".

Borrelli bol hlavným vyšetrovateľom politickej korupcie v 90. rokoch minulého storočia. Vyšetrovanie nakoniec spôsobilo pád niekoľkých talianskych politikov z korupčnej siete nazývanej Tangentopoli (Úplatkovo či Mesto úplatkov, v angličtine Bribesville) a dokonca zánik viacerých politických strán.

Už do niekoľkých mesiacov boli obžalovaní viacerí politici z najvyšších kruhov, ako aj podnikatelia. Vyšetrovatelia odhalili korupčný systém dávania a brania úplatkov, ktorý existoval medzi politikmi a firmami. Niektorí politici a priemyselníci po tom, čo boli odhalené ich zločiny, spáchali samovraždu.

Vyšetrovanie pod vedením Borrelliho a ďalších predstaviteľov sa do dejín zapísalo pod názvom "Mani Pulite", čo znamená "čisté ruky". Taliansky prezident Sergio Mattarella vzdal v sobotu Borrellimu poctu. Vyhlásil, že to bol muž, ktorý vždy slúžil zákonu a ktorý bol verným služobníkom krajiny.

Viac o téme: úmrtieTalianskoFrancesco Saverio Borrelli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu