Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

FOTO rozpisu zdravotnej sestry: Z počtu jej nočných vás strasie, pravda je horšia, než by ste čakali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Keď zistíte, koľko nočných zmien naložila nemocnica svojej sestričke, odídu vás mdloby. Situácia je natoľko alarmujúca, že zdravotníčka sa na ňu rozhodla upozorniť. Snímka jej rozpisu, ktorú zavesila na sociálnu sieť, vzbudila pohoršenie aj u ľudí z jej odboru.

„Takéto služby úplne bežné nie sú, bežný nie je ten počet nočných zmien,“ reaguje na rozpis služieb niekdajšia zdravotná sestra Lenka Šnajdrová, ktorá sa v súčasnosti píše blog v odbore zdravotníctva.  

Z rozvrhu na mesiac august totiž vyplýva, že jedna zdravotná sestra v Česku má v priebehu 31 dní odpracovať viac než 200 hodín, konkrétne 13 nočných a 5 denných služieb. Nuž, nemožno sa preto čudovať, prečo je sestričiek nedostatok. Takúto nádielku predsa dokáže zvládnuť len málokto, navyše ide o prácu za málo peňazí.   

Ako objasňuje Šnajdrová, služby sú väčšinou rozvrhnuté tak, aby sa vyrovnávali. „Zmenová rotácia by mala minimalizovať nahromadenie príznakov únavy a maximalizovať dostatočný odpočinok. Odporúča sa rovnaký typ zmien po sebe (napr. 2 ranné, 2 poobedné a 2 nočné),“ píše žena na svojom Twitteri. Tá za štandard považuje, ak sestra za kalendárny mesiac odpracuje 8 nočných a 8 denných, prípadne viac denných služieb.  

Akoby však toho nebolo málo, z rozpisu českej sestričky vyplýva, že na oddelenie bude v noci sama. „Je to nebezpečné tak pre samotného zamestnanca, tak pre pacientov. Pri tretej nočnej sa, samozrejme, zvyšuje riziko nejakého pochybenia,“ zdôraznila Šnajdrová pre TN.cz.

FOTO rozpisu zdravotnej sestry:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pokiaľ ide o nadčasy, za rok môže zdravotná sestra odpracovať 150 hodín nad rámec. Bohužiaľ, realita je však úplne iná a dopláca na ňu aj chirurg Lumír Tomala. „Služba u nás znamená 32 hodín v práci, pokiaľ je víkendová, tak je to dlhšie, po službe ale nemôžeme odchádzať domov, pretože je nedostatok personálu. Sa nevyspím, je to na úkor môjho zdravia, rodinného života,“ opísal situáciu český lekár.

Z nadčasov hrozí aj mŕtvica

Podľa vedcov zvyšujú pracovné nadčasy, resp. pracovný čas presahujúci 10 hodín riziko cievnej mozgovej príhody približne o tretinu. U ľudí, ktorí priveľa pracovali viac než desať rokov, toto riziko stúplo na 45 percent. Paradoxom a zároveň prekvapím výskumu však bolo, že mŕtvica súvisiaca s pracovnými nadčasmi hrozila s vyššou pravdepodobnosťou mladším ľuďom, ktorí ešte nedovŕšili 50 rokov.

Napriek tomu, že nadčasy si väčšina ľudí spája s manažérmi, niektoré výskumy poukazujú na to, že cievnou mozgovou príhodou sú viac ohrození ľudia pracujúci na smeny, v noci, alebo ľudia, ktorí v práci prežívajú priveľký stres. Podľa vedcov by sme sa mali nadčasy, ktorým v rámci pracovného kolobehu nedokážeme uniknúť, snažiť kompenzovať aspoň zdravým životným štýlom. Viac o problematike nadčasov si prečítate TU.

Viac o téme: ZdravieZdravotná sestraNadčasy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu