Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Moslim zavraždil svoju židovskú susedu, šokujúce rozhodnutie súdu: Za svoje činy nie je zodpovedný

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook, Twitter/Jewish Community)

PARÍŽ - Pred dvoma rokmi zabil moslim svoju židovskú susedu. Vykrikoval pri tom arabské slovo Allah. Súd vo Francúzsku však minulý týždeň rozhodol - muž nie je vinný, pretože tesne pred vraždou užil marihuanu. Francúzsku židovskú komunitu tento rozsudok pobúril. Posudky psychiatrov sa v názore na jeho trestnú činnosť totiž líšia.

V procese ide zatiaľ o predbežné rozhodnutie, ktoré vyniesol francúzsky súd minulý piatok. Moslim Kobili Traore (29) čelí obvineniu z vraždy svojej 65-ročnej susedky Sarah Halimiovej, ktorú zabil v apríli 2017. Podľa portálu The Times of Israel má vo francúzskom systéme spravodlivosti vyšetrujúci sudca za úlohu posúdiť, či by sa mal obžalovaný skutočne postaviť pred súd. 

Muž nie je zodpovedný za to, čo spravil

Traore tvrdil, že fajčil okolo pätnásť jointov na deň. Svoju susedu mal v deň vraždy brutálne zmlátiť a recitovať pri tom verše z Koránu. Potom ju vyhodil z okna z tretieho poschodia. „Zabil som Shaitan (diabla),“ kričal údajne po vražde. K vražde sa síce priznal, no francúzsky sudca má zrejme iný názor. Sudca, ktorý rozhoduje o tom, či sa postaví pred súd, totiž povedal, že Traore zrejme nebol zodpovedný za to, čo spravil. 

Dôvodom bolo to, že pred vraždou užil marihuanu. K tomuto rozhodnutiu prispelo aj niekoľko psychiatrických posudkov lekárov, ktorí muža po čine vyšetrovali. Podľa nich bol Traore v stave „akútneho delíria“, ktoré bolo vyvolané nadmerným užitím marihuany. Tri posudky sa zhodli aj na tom, že netrpí žiadnou mentálnou poruchou. Sudca odmietol aj priťažujúcu okolnosť, že šlo o vraždu s antisemitským podtónom. Priťažil mu len fakt, že šlo o zločin z nenávisti. 

Židovská komunita vo Francúzsku je pobúrená

Šéf organizácie CRIF, ktorá zastrešuje francúzsku židovskú komunitu, Francis Khalifat vyhlásil, že ho rozhodnutie síce neprekvapilo, no nedá sa ospravedlniť. Spolu s členmi organizácie budú apelovať na justíciu, aby muža postavili pred súd. Traorea teraz zrejme čaká buď hospitalizácia na psychiatrickej klinike, zaradenie do programu na zvládanie drogovej závislosti, alebo prepustenie na slobodu. 

Kobili Traore
Zobraziť galériu (2)
Kobili Traore  (Zdroj: Facebook, Twitter/Jewish Community)

Podľa vedúceho organizácie sa však sudcovia snažia uchrániť muža pred obvinením z vraždy, ktoré by viedlo k dlhému súdnemu procesu. Organizácia tento postup odsúdila. Bývalý policajný komisár a zakladateľ francúzskeho úradu pre boj s antisemitizmom Sammy Ghozlan povedal, že ho manipulácia v prípade donútila k zmene názoru. „Už celkom nedôverujem tomu, že sú vo Francúzsku antisemitské zločiny z nenávisti riadne vyšetrované,“ uviedol. 

Viac o téme: MužVraždaMoslimMarihuanaParížAllah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu