Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Smrť hrdinu (†61) z Černobyľu po pozretí seriálu: Slzy v očiach a bolesť, ako sa k nemu zachovali úrady

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP, YouTube/Седьмой канал - 7 канал Казахстан)

LONDÝN/AKTOBE - Po nedávnom odvysielaní 5-dielneho televízneho seriálu Černobyľ svetom obletela správa, že si jeden zo skutočných likvidátorov jadrovej pohromy v ukrajinskej elektrárni zobral život. Podľa jeho dcéry mu pripomenutie týchto dramatických udalostí vohnalo slzy do očí a ešte viac rozjatrilo staré rany. Napriek tomu, že pri záchrane ostatných riskoval svoj život, štát sa mu postavil chrbtom. V kazašskom Aktobe sa márne snažil pre svoju rodinu získať byt a sedem ľudí sa muselo tiesniť v ubytovni.

Najhoršia jadrová katastrofa všetkých čias: Fakty a mýty zo seriálu Černobyľ, ktoré by ste mali poznať

Priatelia a rodina sa podľa portálu Daily Mail domnievajú, že sa Nagashibay Zhusupov (61) v júni tohto roka zabil skokom zo strechy päťposchodovej budovy v kazašskom meste Aktobe, pretože sa cítil byť odstrčený a podvedený úradmi. Napriek tomu, že po výbuchu v roku 1986 pôsobil ako likvidátor najhoršej jadrovej katastrofy v dejinách a neskôr pracoval v sovietskym jadrovom testovacom stredisku v Semipalatinsku, kde sa tiež dostával do kontaktu s radiáciou, nebol mu pridelený štát byt. Mnohí veteráni z Černobyľu pritom získali takéto bývanie a vlády bývalých sovietskych štátov ako Ukrajina, Bielorusko či Kazachstan im zvýšili dôchodky.

Smrť hrdinu (†61) z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Bakitzhan Satov, predseda organizácie zastupujúcej likvidátorov Černobyľu, uviedol, že Zhusupov bol jedným z prvých na scéne pri vybuchnutom reaktore, no hrdinovi pridelili iba tesný priestor v ubytovni, ktorý bol príliš malý pre neho, jeho ženu a päť detí. Celé roky preto žiadal, aby dostal od štátu normálny byt, taký aký bol pridelený aj iným veteránom tejto udalosti. Veril, že aspoň toto by mohol pre neho spraviť štát ako odplatu za jeho obetu. Po desiatich rokoch čakania ale zistil, že jeho meno bolo vymazané z poradovníka, čo ho veľmi rozrušilo.

Podľa Satova sa Zhusupov súdil s mestom, aby opäť získal miesto na poradovníku. Naposledy, keď ho videl, bol veľmi skleslý a sklamaný. "Verím, že skočil z výšky v totálnom zúfalstve, pretože po mnoho rokov nemohol dostať vlastný byt," objasnil Satov svoju teóriu o samovražde, ktorú prebrali na základe vyhlásení ďalších svedkov a členov Zhusupovej rodiny aj médiá. Iný veterán, ktorý sa s ním stretol 26. apríla na výročie tragédie, povedal, že pôsobil veľmi depresívne.

Jeho zdravie poznačil Černobyľ

Nagashibay Zhusupov trpel častými prudkými bolesťami hlavy, náhlymi kolapsmi a trávil stále viac času v nemocnici. Jeho dôchodok spolu s invalidným príspevkom činil v prepočte len 39 eur týždenne. „Nikto nám nepovedal, prečo nás zavolali (do Černobylu). V tom čase som pracoval ako vodič traktora," prezradil v rozhovore pred svojou smrťou. „Po Černobyle sa moje zdravie zhoršilo. Tiež som pracoval v testovacom zariadení v Semipalatinsku."

„Všetci sme pozerali seriál Černobyľ. Otec si spomínal s takou bolesťou na všetky tie momenty, ktorými si musel prejsť. Keď sledoval Černobyľ, mal v očiach slzy. Otec dostal istú podporu od vlády, ale nie takú, ako chcel. Mal sen získať štátny byt tak ako ďalší likvidátori z Černobyľu, ktorí obetovali svoje zdravie. Ale jeho sen zostal snom," uviedla jeho dcéra Gaukhar (25).

Podľa nej sa napriek svojim ťažkostiam vždy snažil pomáhať iným a bol plný energie, keď sa mohol hrať so svojimi vnúčatami. "Nemôžeme uveriť tomu, čo sa stalo, že už viac nepríde domov,“ povedala.

Viac o téme: SamovraždaČernobyľLikvidátorNagashybay Zhusupov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu