Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Razia u pravicových extrémistov: Policajti neverili vlastným očiam, našli aj raketu za pol milióna

Príslušníci talianskej jednotky talianskej polície stoja pri zhabanej rakete vzduch - vzduch od francúzskej spoločnosti Matra z výzbroje katarskej armády z hangáru na letisku v Pavii v severnom Taliansku
Príslušníci talianskej jednotky talianskej polície stoja pri zhabanej rakete vzduch - vzduch od francúzskej spoločnosti Matra z výzbroje katarskej armády z hangáru na letisku v Pavii v severnom Taliansku (Zdroj: TASR/Tino Romano/ANSA via AP)

RÍM - Talianska polícia zabavila v niekoľkých mestách na severe krajiny pri záťahu proti krajne pravicovým extrémistom zbrane, vrátane najnovších modelov automatických útočných pušiek a rakety vzduch-vzduch. Informovala o tom dnes talianska tlač. Zatknutí boli traja muži. Záťah bol výsledkom vyšetrovania zameraného na Talianov, ktorí bojovali v Donbase na východe Ukrajiny.

Raketa vzduch-vzduch francúzskej výroby pochádza z vybavenia katarskej armády. Jeden zo zatknutých, bývalý colný inšpektor Fabio Del Bergiolo, sa ju pokúšal predať za 470.000 eur. Záujem prejavil štátny úradník nemenovanej krajiny, ktorý k nej ale požadoval dokumentáciu, napísal denník La Repubblica. Del Bergiolo v roku 2001 kandidoval do Senátu za krajne pravicovú stranu Forza Nuova (Nová sila).

Kyjev už vlani odovzdal talianskym úradom zoznam 25 Talianov, ktorí od roku 2014 bojovali v radoch proruských separatistov. Súpis dala dokopy ukrajinská tajná služba. Talianske úrady začali neskôr vec vyšetrovať. Ďalší Taliani nastúpili do radov ukrajinskej armády.

V oboch prípadoch sa Taliani bojujúci na Ukrajine, a najmä tí na proruskej strane, dopustili podľa talianskeho práva niekoľkých zločinov, napísal denník Corriere della Sera. Ako príklad uvádza okrem iného: nepriateľské činy proti cudziemu štátu, narukovánie na účely terorizmu, nelegálne narukovánie do vojny či výcvik na účely terorizmu.

Taliani na oboch stranách ukrajinského konfliktu často pochádzajú z rovnakých miest a bývajú to krajne pravicoví extrémisti a krajní nacionalisti, napísal Corriere della Sera.

Viac o téme: RaziaRaketaZbranePolícia RímTalianskoPravicoví extrémisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu