Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Posledná návšteva Čaputovej v rámci V4: FOTO Do Poľska prišla v bielom

Zuzana Čaputová a Andrzej Duda v Poľsku Zobraziť galériu (11)
Zuzana Čaputová a Andrzej Duda v Poľsku (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda privítal v pondelok predpoludním na nádvorí Prezidentského paláca vo Varšave najvyššiu predstaviteľku Slovenska, prezidentku Zuzanu Čaputovú. Prezidentku, ktorá pricestovala do Varšavy na jednodňovú nástupnú návštevu, privítali pred sídlom poľského prezidenta s vojenskými poctami.

So svojím náprotivkom Dudom absolvuje Čaputová rozhovor "medzi štyrmi očami", po ktorom majú v programe plenárne rokovanie delegácií pod vedením hláv oboch štátov. Stretnutie s Dudom ukončí spoločným slávnostným obedom za účasti predsedov oboch komôr parlamentu Marekom Kuchciňským a Stanislawom Karczewským a tlačovou konferenciou prezidentov. Čaputová návštevou Poľska uzatvára svoje nástupné turné po susedných partnerských krajinách Slovenska v skupine Vyšehradskej štvorky (V4). 

Prezidentka Zuzana Čaputová a
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/ Martin Baumann)

Začala v Česku

Prvá zahraničná cesta novozvolenej hlavy štátu smerovala do Českej republiky. V Prahe ju 20. júna prijal český náprotivok Miloš Zeman. Stretla sa tam i s predsedom Senátu Parlamentu Českej republiky Jaroslavom Kuberom a s predsedom Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radkom Vondráčkom. Čaputová v Prahe vyzdvihla česko-slovenské vzťahy a vyjadrila pochopenie pre "Václavské námestie plné pokojných ľudí", teda pre účastníkov protestov proti českému premiérovi Andrejovi Babišovi.

Zuzana Čaputová na stretnutí
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/ Martin Baumann)

Vo štvrtok 11. júla Čaputová v Budapešti rokovala s najvyššími predstaviteľmi Maďarska, prezidentom Jánosom Áderom a premiérom Viktorom Orbánom. Prezidentovi Áderovi podľa vlastných slov povedala, "že ak naša spolupráca má mať zmysel, nesmie byť len o strážení regionálnych záujmov"

Posledná návšteva Čaputovej v
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Kritizovanie tvrdení o Sorosovi

Prezidentka zároveň odmietla tvrdenie maďarských vládnych médií, že je údajnou agentkou amerického finančníka Georgea Sorosa.Čaputovej predchodca Andrej Kiska navštívil naposledy Poľsko pri svojej rozlúčke 15. mája. Slovenská prezidentka svoju prvú návštevu Poľska od nástupu do úradu zakončí v pondelok neskôr popoludní a odcestuje na Slovensko.

Posledná návšteva Čaputovej v
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Jednota NATO je potrebná, tvrdí prezidentka 

Jednota Severoatlantickej aliancie (NATO) je potrebná aj vzhľadom na aktuálne vzťahy s Ruskom, ktoré sa nezlepšujú. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a poľský prezident Andrzej Duda sa na tom zhodli na stretnutí v pondelok vo Varšave. Jednou z tém rokovania najvyššej predstaviteľky Slovenska s poľským partnerom bola práve vzájomná spolupráca v oblasti bezpečnosti.

Zhodli sa na tom, že "jednotu Aliancie potrebujeme aj vzhľadom na naše vzťahy s Ruskom, ktoré sa nezlepšujú". Prezidentka v tejto súvislosti vyjadrila poľutovanie, pretože je presvedčená, "že konštruktívne vzťahy s Ruskom potrebujeme". Podľa oboch štátnikov je "Severoatlantická aliancia základným pilierom našej obrany a bezpečnosti... a jednota medzi spojencami je kľúčovým predpokladom k jej dobrému fungovaniu". "Ale na také treba vzájomný rešpekt a úctu k pravidlám. Dnes ju, žiaľ, na strane Ruska nevidím," zhodnotila Čaputová.

Poľsko je naším dôležitým partnerom

Poľskému prezidentovi Dudovi sa taktiež poďakovala za podporu, ktorú Poľsko neustále preukazuje Ukrajine a jej euroatlantickému smerovaniu. "Ukrajina je náš spoločný a zároveň najväčší sused. Jej bezpečnosť a stabilita je preto našou spoločnou prioritou," pokračovala slovenská prezidentka. Prispieť k zblíženiu a väčšiemu porozumeniu medzi Ukrajinou a naším regiónom považuje Čaputová za svoj osobný cieľ.

"Aj preto plánujem Ukrajinu čo najskôr navštíviť," dodala. Čaputová označila Poľsko za veľmi dôležitého partnera pre Slovensko. "Či už je to v obchode, vo vzájomných investíciách alebo v rámci spolupráce v dôležitých oblastiach, ako sú napríklad energetika či bezpečnosť. Zároveň vnímam, že je tu veľký priestor, aby sme toho spolu robili viac – ako napríklad v oblasti cestnej infraštruktúry. Je dobré, že aj v tomto smere sa naša spolupráca postupne zlepšuje."

Zuzana Čaputová na stretnutí
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Martin Bauman)

Vzťahy Varšavy a Bratislavy však podľa nej nie sú iba o ekonomike, ale aj o spoločnej histórii a spoločných hodnotách. "Tento rok si pripomíname 30. výročie demokratických zmien v Európe. Viem, že počas komunistického režimu bola spolupráca poľských a československých disidentov veľmi dôležitá," pripomenula prezidentka.

Poľsko bolo podľa Čaputovej vždy "veľkou inšpiráciou pre celý región". A v súvislosti s "touto obrovskou zmenou za slobodu" spomenula mená ako Lech Walesa, Tadeusz Mazowiecki či Lech Kaczyňski. Skupinu V4 považuje prezidentka okrem presadzovania regionálnych záujmov za dôležitú "práve pre jej schopnosť prinášať celoeurópske riešenia a hľadať pre ne spojencov naprieč Európou". Takýmto spôsobom dokážu partnerské krajiny plniť pôvodný cieľ V4, a síce "prispievať k zjednoteniu Európy".

Zuzana Čaputová na stretnutí
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Martin Bauman)

"A som presvedčená, že je to aj našou povinnosťou. Pretože výzvy ako automatizácia, robotizácia, ale aj klimatické zmeny, sa nás a našich občanov bytostne týkajú. Naše krajiny by preto mali byť lídrami v európskej spolupráci na riešení týchto výziev," uzavrela prezidentka. Najvyššiu predstaviteľku Slovenska, ktorá pricestovala do Varšavy na jednodňovú nástupnú návštevu, privítali pred sídlom poľského prezidenta s vojenskými poctami.

Čaputová popoludní položí na Námestí Józefa Pilsudského v centre hlavného mesta kvety k pamätníku Hrobu neznámeho vojaka. Následne sa slovenská prezidentka stretne aj s predsedom vlády Poľska Mateuszom Morawieckým.

Zuzana Čaputová na stretnutí
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Martin Bauman)

      

Viac o téme: Návšteva Prezidentský palácVaršavaAndrzej DudaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu