Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ebola v KDR opäť naháňa strach: Riziko šírenia epidémie je nízke

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Lekári bez hraníc/Louise Annaud)

KINSHASA - Na východe Konžskej demokratickej republike (KDR) zaznamenali nový prípad eboly v doteraz najväčšom meste, odkedy tam vlani v auguste vypukla epidémia tohto nákazlivého ochorenia. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Nový prípad eboly potvrdili v meste Goma, kde žijú viac ako dva milióny ľudí a nachádza sa pri hranici s Rwandou. Pacientom je pastor, ktorý pricestoval v nedeľu z Butemba, jedného z hlavných miest v provincii Severné Kivu, kde ebola prepukla. Spolu s ním v autobuse cestovalo okrem vodiča aj 18 ďalších ľudí. Ministerstvo potvrdilo mužov pozitívny test na ebolu. "Vzhľadom na to, že pacient bol rýchlo identifikovaný, rovnako ako aj cestujúci v autobuse z Butemba, v meste Goma je riziko šírenia choroby nízke," dodalo ministerstvo.

Epidémia eboly na východe Konžskej demokratickej republiky si za 11 mesiacov podľa údajov ministerstva zdravotníctva vyžiadala 1655 mŕtvych, pričom 694 pacientov zdravotníci vyliečili a dovedna zaočkovali 160.239 ľudí.  Ebola patrí k najnebezpečnejším infekčným ochoreniam na svete. Spôsobuje hnačky a horúčky spojené s krvácaním do tráviaceho traktu. V 50-90 percentách prípadov sa končí smrťou. Z človeka na človeka sa prenáša až vtedy, keď prepukne.

Viac o téme: EpidémiaEbolaKDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu