Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Svet na pokraji novej vojny! Lode v pohotovosti a lietadlá vo vzduchu: Útok na Irán stopli na poslednú chvíľu

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON/TEHERÁN - Iránske revolučné gardy vo štvrtok zostrelili americký bezpilotný stroj RQ-4 Global Hawk za 130 miliónov dolárov (cca 115 miliónov eur). Americká armáda uvádza, že sa incident odohral v medzinárodnom vzdušnom priestore. Irán zase tvrdí, že má dôkaz o tom, že došlo k narušeniu jeho vzdušného priestoru. Podľa denníka The New York Times sa ako odplatu chystali v noci na dnes Spojené štáty zasiahnuť niekoľko cieľov v Iráne. Vojenské údery schválil americký prezident Donald Trump, ale sám ich na poslednú chvíľu odvolal.

Situácia na Blízkom východe sa dramatizuje: Nové FOTO z útoku na tankery, USA vysielajú ďalších vojakov

Podľa nemenovaného zdroja mali byť útoky namierené proti "niekoľkým" cieľom. Operácia bola údajne už "v prvotných štádiách", keď si to Trump rozmyslel. Viacerí americkí politici sa v posledných dňoch nechali počuť, že v súvislosti s Iránom nie je zo strany USA vylúčená žiadna možnosť.

Lietadlá už boli vo vzduchu

Iránske revolučné gardy zverejnili údajne prvé foto časti zostreleného dronu
Zobraziť galériu (9)
Iránske revolučné gardy zverejnili údajne prvé foto časti zostreleného dronu  (Zdroj: IRIB News)

Trump pôvodne schválil údery na niekoľko cieľov, ako sú radar a raketové batérie, uviedol americký denník s odvolaním sa na informované zdroje z americkej administratívy. USA sa chystali udrieť pred dnešným svitaním. Lietadlá už boli vo vzduchu a lode na svojich pozíciách, ale vo chvíli, keď prišiel príkaz na zastavenie akcie, ešte neboli žiadne strely odpálené, cituje NYT svoj zdroj. Podľa agentúry Reuters nie je jasné, či zrušenie úderov pramení z toho, že si ich Trump rozmyslel, alebo z obáv administratívy ohľadom logistiky alebo stratégie.

 RQ-4 Global Hawk
Zobraziť galériu (9)
RQ-4 Global Hawk  (Zdroj: SITA/Airman 1st Class D. Blake Browning/U.S. Air Force)

Trump strávil väčšinu štvrtka diskusiou o stratégii s vysoko postavenými poradcami pre národnú bezpečnosť a kongresovými lídrami, uvádza AP. Na otázku o reakcii USA na zostrelenie dronu Trump v priebehu štvrtka povedal: "Čoskoro sa to dozviete."

10 minút od pohromy

Americký prezident Donald Trump rozhodol o zastavení útoku na Irán, ktorý mal byť odvetou za zostrelenie amerického dronu, len 10 minút pred jeho plánovaným začiatkom. Dôvodom bolo to, že chcel predísť civilným obetiam. Trump to napísal v piatok na Twitter. Američania mali podľa neho už "nabité" a boli "pripravení na odvetu na troch rôznych miestach".

Donald Trump
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

"V tom som sa spýtal, koľko ľudí zomrie," popísal Trump chvíle pred plánovaným spustením útoku. Vojenskí predstavitelia mu na to odvetili, že predpokladaný počet obetí je 150, a v tom momente sa rozhodol útok zastaviť, pretože takéto útoky by "neboli adekvátne v porovnaní so zostrelením nepilotovaného dronu".

Irán tvrdí, že má dôkaz

Irán disponuje "nepopierateľným" dôkazom o tom, že americký vojenský dron narušil jeho vzdušný priestor. Podľa agentúry AFP to v piatok vyhlásilo iránske ministerstvo zahraničných vecí. Námestník šéfa iránskej diplomacie Abbás Arakčí povedal švajčiarskemu veľvyslancovi Markusovi Leitnerovi, ktorého krajina zastupuje záujmy Spojených štátov v Iráne, o danom dôkaze vo štvrtok večer, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Svet na pokraji novej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/U.S. Central Command)

Šéf iránskej diplomacie Mohammad Džavád Zaríf poskytol súradnice údajného miesta zostrelu neďaleko dediny Kuhe Mubarak. "O 00:14 americký dron vzlietol zo SAE v režime utajenia .. Zasiahnutý bol o 04:05," uviedol Zaríf. "Dokonca niektoré časti vraku dronu sme vytiahli z iránskych teritoriálnych vôd," povedal Arakčí švajčiarskemu ambasádorovi. Arakčí zároveň vyzval americké sily, aby "rešpektovali vzdušné a námorné hranice Iránu a plne dodržiavali medzinárodné predpisy", doplnilo ministerstvo.

Irán varuje a neváha sa brániť

Arakčí "pripomenul, že Irán nemá záujem o vojnu a konflikt v Perzskom zálive a varuje americké sily pred neuváženými opatreniami v tomto regióne", uvádza sa ďalej vo vyhlásení iránskeho rezortu diplomacie.

"Islamská republika by sa ani na chvíľu nezdráhala brániť svoje územie proti akejkoľvek agresii," citovalo ministerstvo Arakčího. Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf vo štvrtok povedal, že jeho krajina na pôde OSN predloží dôkazy o tom, že americký dron predtým, ako ho zostrelili, narušil iránsky vzdušný priestor.

Svet na pokraji novej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Department of Defense)

Podľa iránskych revolučných gárd bol stroj zostrelený, keď zbieral dáta nad iránskym územím, okrem iného nad južným prístavom Čánbahár, ktorý je v blízkosti pakistanskej hranice. Veliteľ revolučných gárd Hosejn Salámí povedal, že Irán nemá v úmysle viesť vojnu proti akejkoľvek krajine, ale je na vojnu pripravený.

Veliteľ vzdušnej jednotky iránskych revolučných gárd generál Amír Alí Hadžizáde v piatok vyhlásil, že pred štvrtkovým zostrelením amerického prieskumného bezpilotného lietadla vyslal Irán niekoľko varovaní. "Bohužiaľ, neodpovedali," povedal podľa agentúry AP Hadžizáde v rozhovore pre iránsku štátnu televíziu.

Dron mal mať lietadlový sprievod

Americké prieskumné bezpilotné lietadlo, ktoré vo štvrtok zostrelil Irán, sprevádzalo aj špionážne lietadlo USA s posádkou. Irán sa ale rozhodol, že ho nezacieli, vyhlásil v piatok veliteľ vzdušných síl iránskych revolučných gárd Amír Alí Hadžizáde.

Hasan Rúhání
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)

Podľa agentúry AP Hadžizáde spresnil, že popri drone letelo špionážne lietadlo P8. "Toto lietadlo má približne 35 členov posádky. Áno, mohli sme zacieliť na toto lietadlo, bolo to naše právo, a áno, bolo americké, ale neurobili sme to. Zasiahli sme bezpilotné lietadlo," povedal Hadžizáde na tlačovej konferencii v Teheráne.

USA chcú mimoriadnu schôdzu OSN

Spojené štáty požiadali v piatok Bezpečnostnú radu Organizácie Spojených národov (BR OSN), aby sa v pondelok zišla za zatvorenými dverami a diskutovala o Iráne i situácii v Perzskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nemenované diplomatické zdroje. 

BR OSN by sa mala na tejto schôdzke podľa jedného z nemenovaných diplomatov zaoberať štvrtkovým zostrelením amerického bezpilotného prieskumného lietadla Iránom, a tiež minulotýždňovými útokmi na ropné tankery pri Perzskom zálive. 

Trump hovorí o veľkej chybe Iránu

Rovnako ako predtým na twitteri, tak aj neskôr pred novinármi označil Donald Trump krok Iránu za veľkú chybu. Uviedol, že bezpilotný stroj bol v medzinárodnom vzdušnom priestore, čo majú Američania zdokumentované. Poznamenal, že lietadlo bolo bez výzbroje. Podľa AP tiež naznačil, že dron mohol omylom zostreliť nejaký hlupák.

Americká armáda tvrdí, že dron zostrelili v čase, keď bol od iránskeho pobrežia vzdialený asi 34 kilometrov. Generál Joseph Guastella, ktorý je najvyšší predstaviteľ letectva USA na Blízkom východe, novinárom povedal, že dron počas žiadnej časti letu neporušil iránsky vzdušný priestor.

"Nemali sme dnes v iránskom vzdušnom priestore žiadne lietadlo. Iránske správy, že bolo nad Iránom, sú chybné. Bol to nevyprovokovaný útok na americké pozorovacie lietadlo v medzinárodnom vzdušnom priestore," povedal včera armádny hovorca v oblasti Blízkeho východu William Urban. Podľa jeho údajov sa incident stal o 01:35 SELČ. 

Eskalujúce napätie

Zostrelenie prichádza potom, čo USA minulý týždeň obvinili Irán, že vypálil raketu na iné ich bezpilotné lietadlo, ktoré v oblasti hliadkovalo po útoku na dva tankery v Ománskom zálive. Washington z napadnutia tankerov obvinil Teherán, ten to však popiera.

Svet na pokraji novej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: sita/ap, profimedia.sk)

Vzťahy medzi USA a Iránom sú na bode mrazu od minulého roka, keď americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené státy odstupujú od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015. Následne Washington uvalil na islamskú republiku nové sankcie. Teherán v reakcii povedal, že v júli prestane ustanovenia dohody dodržiavať, a v posledných dňoch zintenzívnil produkciu nízko obohateného uránu.

Aerolinky odkláňajú lety od Hormuzského prielivu

Letecké spoločnosti začali odkláňať lety, ktoré majú trasy ponad Hormuzský prieliv ležiaci medzi Perzským zálivom a Ománskym zálivom. Lety presmerovala austrálska letecká spoločnosť Qantas aj holandský národný dopravca KLM. Predpokladá sa, že s podobným oznámením prídu aj ďalšie svetové aerolinky.

Viac o téme: NapätieUSADonald TrumpTrumpIránSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu