Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kauza brutálnej vraždy novinára Chášukdžího: Saudský princ by mal čeliť vyšetrovaniu, tvrdí OSN

Džamál Chášukdží Zobraziť galériu (4)
Džamál Chášukdží (Zdroj: SITA/AP Photo/Hasan Jamali, File)

ŽENEVA - Existujú dôveryhodné dôkazy, že saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán a ďalší vysokopostavení predstavitelia sú osobne zodpovední za zabitie saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Informovala o tom v stredu osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva Agnes Callamardová.

V jej správe sa píše, že dôkazy si vyžadujú ďalšie nezávislé a objektívne vyšetrovanie, uvádza spravodajský server BBC, ktorý pripomína, že Chášukdžího zabili saudskoarabskí agenti na konzuláte Saudskej Arábie v tureckom Istanbule. Saudskoarabské úrady tvrdia, že agenti nekonali na príkaz korunného princa.

Saudská Arábia súdi za zatvorenými dverami v prípade Chášukdžího vraždy 11 neidentifikovaných osôb a žiada trest smrti pre piatich z nich. Callamardová, ktorá sa systematicky zaoberá prípadmi tzv. mimosúdneho zabíjania, však uviedla, že tento proces nespĺňa medzinárodné normy a vyzvala na jeho pozastavenie. Vražda Chášukdžího vyvolala medzinárodný škandál a napätie vo vzťahoch medzi Rijádom a Ankarou i západnými štátmi vrátane Spojených štátov.

Agnes Callamardová
Zobraziť galériu (4)
Agnes Callamardová  (Zdroj: TASR/AP Photo/Jamey Keaten)

 Podľa nej by generálny tajomník OSN António Gutteres mal spustiť medzinárodné vyšetrovanie Chášukdžího vraždy. Callamardová sa tiež vyslovila za to, aby sa na osobný majetok korunného princa Muhammada bin Salmána vzťahovali sankcie, až kým sa neobjaví dôkaz, že za vraždu Chášukdžího nenesie zodpovednosť.  

Chášukžího snúbenica privítala správu OSN a žiada, aby sa ňou kompetentní riadili

Snúbenica zavraždeného saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího označila v stredu za vítaný pokrok správu expertky Organizácie Spojených národov, ktorá v súvislosti s vraždou Chášukdžího vyzvala na vyšetrovanie saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a ďalších vysoko postavených predstaviteľov. Informovala o tom agentúra DPA.

"Výzva osobitnej spravodajkyne OSN na vyšetrovanie Muhammada bin Salmána v súvislosti s vraždou môjho drahého Džamála je vítaným vývojom. Teraz nastal čas, aby členovia BR OSN postupovali podľa tohto odporúčania. Spravodlivosti musí byť učinené zadosť a pravda musí byť odhalená," napísala Hatice Cengizová vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter. 

Hatice Cengizová
Zobraziť galériu (4)
Hatice Cengizová  (Zdroj: SITA/John Stillwell/PA via AP)

Turecko podporilo správu OSN v prípade Chášukdžího vraždy

Turecko podporilo v stredu správu expertky OSN, ktorá vyzvala na vyšetrovanie saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a ďalších vysokopostavených predstaviteľov v prípade vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Informovala o tom agentúra AFP. Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu uviedol, že jeho krajina pevne podporuje odporúčanie OSN na objasnenie Chášukdžího vraždy a postavenie zodpovedných pred spravodlivosť. 

Mevlüt Čavušoglu
Zobraziť galériu (4)
Mevlüt Čavušoglu  (Zdroj: SITA/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Saudskoarabské úrady tvrdia, že agenti nekonali na príkaz korunného princa. Saudská Arábia súdi za zatvorenými dverami v prípade Chášukdžího vraždy 11 neidentifikovaných osôb a pre päť z nich žiada trest smrti.

Saudská Arábia skritizovala zistenia v správe OSN o vražde Chášukdžího

Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr v stredu ostro kritizoval ako "nepodloženú" správu osobitnej spravodajkyne OSN pre ľudské práva Agnes Callamardovej, ktorá vyzvala, aby boli potrestané všetky osoby podieľajúce sa na vražde novinára Džamála Chášukdžího.

"Nie je to nič nové. Správa OSN opakuje, čo už bolo zverejnené a čo sa šíri v médiách," napísal podľa agentúry AFP Džubajr na Twitteri. "Správa... obsahuje jasné protirečenia a nepodložené obvinenia, čo spochybňuje jej dôveryhodnosť," dodal minister.

Viac o téme: VraždaNovinárOSNSaudská ArábiaMuhammad bin SalmánDžamál Chášukdží
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu