Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo vŕtalo Rachel v hlave? Šokovaní lekári, z nádoru sa počas operácie vykľula iná nechutnosť

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: FB/R. F.)

NEW YORK – Chirurgovia oznámili čerstvej mladomanželke Rachel zdrvujúcu správu. Našli jej na mozgu nádor, pravdepodobne rakovinový, a otrasená mladá žena sa pripravila na najhoršie. Keď jej pri operácii otvorili lebku, objavili niečo nečakané.

Lézia na jej mozgu vyzerala ako nádor a snímky naznačovali, že je rakovinová. Rachel Palmová (42), ktorá práve začala novú kapitolu svojho života, bola v šoku a nechcela tomu veriť. Keď jej chirurgovia v nemocnici Mount Sinai v New Yorku otvorili lebku v očakávaní malígneho nádoru na mozgu, podľa Jonathana Rasouliho, hlavného neurochirurga na Icahn School of Medicine na Mount Sinai uvideli zapuzdrenú hmotu pripomínajúcu prepeličie vajce. „Všetci sme zhíkli: Čo to je? Bolo to šokujúce. V rozpakoch sme si škriabali hlavy, prekvapení tým, ako hmota vyzerala. “

Čo vŕtalo Rachel v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/R. F.)
Chirurgovia hmotu vybrali z mozgového mozgu a umiestnili ju pod mikroskop, aby sa jej bližšie prizreli. Potom do nej zarezali skalpelom. V hmote našli pásomnicu v prvom štádiu vývoja!

Rachel Palmová z Middletownu v štáte New York po operácii povedala, že má veľmi zmiešané pocity. “Samozrejme, že som otrasená," priznala. “Nikomu neurobí dobre predstava, že vnútri v mozgu mu rastie pásomnica. Ale tiež sa mi uľavilo. Znamená to, že nie je potrebná nijaká ďalšia liečba.“
Rachel vraj dlho zápasila s nespavosťou a keď zaspala, mala nočné mory. Zažila aj halucinácie, v januári 2018 sa jej príznaky zhoršili, začala mať problémy s udržaním napríklad hrnčeka na kávu, ktorý nechtiac pustila na zem. Nevedela písať maily a esemesky, radšej ľuďom telefonovala. Bola zmätená, vymkla sa z domu, prišla do práce bez rovnošaty, pozerala na obrazovku počítača a nechápala zmysel slov.

Rachel spolu s chirurgmi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/R. F.)
Špecialisti v nemocnici Mount Sinai Hospital jej identifikovali léziu na ľavom prednom mozgovom laloku v blízkosti centra reči. Po operácii znela Palmovej diagnóza: neurocysticerkóza, parazitická infekcia v mozgu spôsobená pásomnicou Taenia solium. Bobbi Pritt, riaditeľka Laboratória klinickej parazitológie na oddelení Laboratórnej medicíny a patológie Mayo Clinic uviedla, že Taenia solium nie je v Spojených štátoch bežná, ale ak sa už ľudia nakazia, parazit sa môže vyskytovať v dvoch rôznych formách. Najbežnejšia forma je dospelá pásomnica, ktorá sa do tela dostane konzumáciou nedovareného bravčového mäsa a prežije v čreve.

Čo vŕtalo Rachel v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/R. F.)
Ale je tu ďalší, menej bežný spôsob, ako dostať parazita. Ľudia, v ktorých parazit žije v dospelej forme, vylučujú mikroskopické vajíčka do stolice a ak si poriadne neumývajú ruky, môžu prenisť parazita na ostatných. Ak nakazená osoba prenesie vajíčka na svoje ruky a potom pripraví jedlo inej osobe, tá ich môže nevedomky zjesť. Vajíčka potom putujú do tenkého čreva, vyliahnu sa z nich larvy, preniknú stenou čreva a dostanú sa do krvného obehu, kde môžu migrovať po celom tele vrátane mozgu. Larvová forma sa javí ako tekutinou naplnená cysta. Na dospelé jedince pásomnice zaberá antiparazitická liečba, vyliečiť larválnu formu však môže byť zložité a závisí to od miesta a štádia infekcie. Rachelin príbeh sa však skončil šťastne.

Viac o téme: MozogRachelPásomnicaNádor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu