Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Zemetrasenie v eurovoľbách: Fiasko silných strán, do čela sa derú nacionalisti, zelení a hnedí

Raňajky víťazov. Zobraziť galériu (6)
Raňajky víťazov. (Zdroj: TASR)

LONDÝN, PARÍŽ, BONN – V troch stále najvplyvnejších štátoch Európy sa počas uplynulého víkendu zachvela zem. Voľby priniesli naozaj prekvapivé výsledky vo Veľkej Británii, Francúzsku i v Nemecku.

Farage chystá prekvapenie

Vo Veľkej Británii zvíťazila Brexit Party Nigela Faragea vo všetkých prieskumoch. V eurovoľbách získali 28 kresiel – napriek tomu, že ich kampaň sa spustila len pred šiestimi týždňami. Hoci do europarlamentu zvolili aj bývalú konzervatívnu poslankyňu Ann Widdecombeovú a Annunziatu Rees-Moggovú, konzervatívci prežili jednu z najhorších volebných nocí v histórii. Ocitli sa až na piatej priečke, dokonca aj za Zelenými.

Jeremy Corbyn sa stretol s podobnou nočnou morou. Labouristi klesli na tretiu pozíciu, zradili ich totiž oporné múry vrátane Londýna a Walesu, dezertovali od nich voliči pôvodne hlasujúci proti brexitu a predbehli ich aj Lib Dems, liberálni demokrati. Brexit Party získala predbežne 31,3 percent, Lib Dems 20,3 percent, tretí labouristi 14,1 percent, Zelení prekvapivých 12,1 percent a konzervatívci katastrofálnych 9,1 percent. Nigel Farage vo svojom víťaznom prejave uviedol: “31. október je ďalším naozaj veľkým dňom v tomto procese. Ak v ten deň neodídeme, potom môžete očakávať, že Brexit Party zopakuje takéto prekvapenie aj v nasledujúcich všeobecných voľbách.“

Macronov podraz

Francúzsko sa spamätáva z ťažkej porážky, ktorú utrpeli Republikáni v európskych voľbách. Člen strany Damien Abad sa pred hŕstkou novinárov vyjadril otvorene bez toho, aby chránil svojho lídra: “Emmanuel Macron, ktorý sa prezentoval ako oporný bod proti Národnému zhromaždeniu, sa stal strojcom jeho pokroku. Je to pre nás sklamanie a neskrývame ho.“Na ústredí ľavice sa však oslavovalo. Podľa prieskumu agentúr Ifop-Fiducial a Harris Interactive-Agence Epoka získalo víťazné Národné zhromaždenie Marine Le Penovej 24 percent hlasov. Macronovo centristické hnutie Republika v pohybe (LREM) má 23 percent. Za nimi sa umiestnili Zelení s 12,7 percenta, až po nich nasledujú Republikáni s 8,2 percenta hlasov a Socialisti so 6,5 percenta hlasov. Veľa napovedá aj fakt, že vo Francúzsku hlasovalo 54 percent voličov oproti roku 2014, keď prišlo k urnám len 35,1 percenta voličov.

Obavy nemeckej verejnosti

Medzi ossies a wessies alebo východom a západom Nemecka existujú aj po takmer tridsiatich rokoch veľké rozdiely odzrkadľujúce sa v dôvere v politikov. Vo východonemeckých štátoch dostala dôveru voličov výrazne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD), vo veľkých mestách na západe, ako je Hamburg, Kolín či Mníchov, zvíťazili Zelení.

Zemetrasenie v eurovoľbách: Fiasko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)
Víťazom volieb sa podľa očakávaní stali Merkelovej kresťanskí demokrati z únie CDU/CSU s 33 percentami, v porovnaní so 41 percentami v minulých voľbách však stratili výrazné množstvo voličov.  Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) s 20,5 percenta skončila druhá, tretí stupienok však alarmujúco patrí euroskeptickej pravicovej AfD prezývanej aj hnedá s 12,6 percenta hlasov, čo vyvoláva značné obavy verejnosti. Na jednej strane teda uvedomelosť najmä mladých ľudí vo vzťahu k stavu planéty (Zelení), na druhej strane vzostup nacionalistov – ako napokon takmer v celej Európe. Naozaj teda ťažko odhadnúť, čo prinesie Európe najbližšia budúcnosť.

Viac o téme: NacionalistiFiaskoZeleníEurovoľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu