Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Chlapec (6) odišiel sám na zastávku autobusu: VIDEO Jeho záhadné zmiznutie ovplyvnilo dejiny

Po Etanovi pátrali márne. Zobraziť galériu (12)
Po Etanovi pátrali márne. (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Pred 40 rokmi, 25. mája 1979, bol v New Yorku unesený šesťročný Etan Patz. Rodičia mu vtedy prvýkrát dovolili ísť samému na zastávku autobusu o dva domy ďalej. Nikdy sa ho nepodarilo nájsť. Dlhoročné pátranie však malo predsa len nejaký zmysel, ľudia si vďaka tomuto prípadu začali pripomínať medzinárodný deň nezvestných.

V USA sa mal nájsť chlapec, ktorý zmizol pred ôsmimi rokmi: DNA test odhalil krutú pravdu

Prvé foto na škatuliach mlieka

Išlo o jeden z prvých prípadov v USA, keď sa fotografia nezvestného dieťaťa objavila na škatuliach s mliekom, čo malo pomôcť pri pátraní. Dátum 25. máj sa odvtedy stal symbolom pre nezvestné, neskôr aj týrané či zneužívané deti. Od roku 2001 sa prvýkrát tento deň vo viacerých krajinách sveta pripomínal ako medzinárodný.

Na archívnej snímke z 18. mája 1985 Stan Patz a jeho syn Ari, ktorý drží v ruku fotografiu svojho nezvestného brata Etana.
Zobraziť galériu (12)
Na archívnej snímke z 18. mája 1985 Stan Patz a jeho syn Ari, ktorý drží v ruku fotografiu svojho nezvestného brata Etana.  (Zdroj: TASR/AP/Ron Frehm)

Symbolom nezvestných a stratených detí sa stala nezábudka, na Slovensku modrý uzlík. V roku 1983 vyhlásil prezident USA Ronald Reagan 25. máj za Deň nezvestných detí. V roku 1986 tento dátum začali propagovať aj v Kanade. V roku 2001 Etana Patza oficiálne vyhlásili za mŕtveho, v roku 2010 však okresný prokurátor na Manhattane prípad znova otvoril. Americké zdroje o ňom priniesli v máji 2012 nové informácie.

Na archívnej snímke z 26. marca 1981 Julie Patzová, matka uneseného Etana Patza, reční v programe televíznej stanice NBC Today Show  v New Yorku.
Zobraziť galériu (12)
Na archívnej snímke z 26. marca 1981 Julie Patzová, matka uneseného Etana Patza, reční v programe televíznej stanice NBC Today Show v New Yorku.  (Zdroj: TASR/AP/Dave Pickoff)

Vražda v pivnici

Miestna polícia zatkla muža, ktorý sa priznal, že pred vyše tromi desaťročiami chlapca zavraždil. Komisár Raymond Kelly 24. mája 2012 oznámil, že Pedro Hernandez sa priznal k uduseniu chlapca v pivnici menšieho obchodu, v ktorom pracoval. Telo v plastovom vreci hodil do odpadu. Polícia Hernandeza zadržala 23. mája 2012 v štáte New Jersey. Počas výsluchu sa k činu priznal. V apríli 2017 bol Hernandez odsúdený na 25 rokov väzenia.

Pedro Hernandez
Zobraziť galériu (12)
Pedro Hernandez  (Zdroj: SITA/AP Photo/Louis Lanzano, Pool, File)

Medzinárodný deň nezvestných

 V roku 2001 sa deň nezvestných detí z iniciatívy Medzinárodného centra pre nezvestné a zneužívané deti (ICMEC) pripomínal prvýkrát ako medzinárodný. Na európskom kontinente sa Medzinárodný deň nezvestných detí prvýkrát zorganizoval 25. mája 2002, a to z iniciatívy Child Focus. Ruská federácia sa prvýkrát pripojila k tomuto dňu v roku 2012. Už o rok sa Medzinárodný deň nezvestných detí v Rusku pripomínal vo všetkých jeho regiónoch.

Chlapec (6) odišiel sám
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP/Stanley K. Patz)

Prípad Madeleine McCannová

Okrem Etana Patza sa medzi najznámejšie prípady nezvestných detí na svete zaradilo britské dievčatko Madeleine McCannová. Stratilo sa 3. mája 2007, krátko pred svojimi štvrtými narodeninami počas pobytu v portugalskom regióne Algarve. Rodina McCannovcov rozbehla medzinárodnú kampaň za nájdenie dieťaťa, ich úsilie však zostáva neúspešné. Portugalská polícia istý čas podozrievala rodičov, že spôsobili Madeleininu smrť, potom sa pokúsila záležitosť ututlať. V júli 2008 ukončila pátranie.

Madeleine McCannová
Zobraziť galériu (12)
Madeleine McCannová  (Zdroj: SITA)

McCannovci zažalovali detektíva Gonçala Amarala, ktorý prípad opísal v knihe. Tá napokon nemohla byť zverejnená. Zriadená bola aj webová stránka venovaná nezvestnej. V 29 európskych štátoch vrátane Slovenska je od roku 2010 zriadená špeciálna telefonická linka s číslom 116000 pre nezvestné alebo pohlavne zneužívané deti. Na Slovensku sa nazýva Linka detskej istoty (ldi.sk). V Belgicku sa informačná kampaň o stratených či nezvestných deťoch uskutočňuje s nezábudkami.

Etan Patz
Zobraziť galériu (12)
Etan Patz  (Zdroj: SITA/AP/Stanley K. Patz)

Nezábudky, aby sa nezabudlo

Tie sú zároveň aj symbolom Medzinárodného dňa nezvestných detí, symbolom nádeje a spomienky. Nezábudky majú pripomínať, že na nezvestné deti sa nezabudlo. Na európskej úrovni sa problematikou nezvestných, stratených či zneužívaných detí, ako i tých, ktoré utiekli z domu, zaoberá Európska federácia pre nezvestné a pohlavne zneužívané deti (Missing Children Europe).

Z iniciatívy belgickej Nadácie pre zmiznuté a pohlavne zneužívané deti, známej pod názvom Child Focus, sa v Európe 25. mája 2002 prvýkrát konal Medzinárodný deň nezvestných detí. V roku 2007 sa do tohto projektu pripojilo Občianskeho združenie HOPE - Pomoc nezvestným.

Viac o téme: NezvestnýEtan ParzDeň nezvestných detí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu