Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Americký horolezec zahynul pri zostupe z Mount Everestu: Je treťou obeťou tejto sezóny

Mount Everest Zobraziť galériu (2)
Mount Everest (Zdroj: Getty Images)

KÁTHMANDU - Americký horolezec Donald Lynn Cash zahynul na najvyššej hore sveta Mount Everest. Odpadol na vrchole, neskôr sa mu síce s pomocou dvoch šerpov vrátilo vedomie, ale zomrel cestou naspäť v úseku Hillaryho výšvihu. Ide o tretiu obeť tejto sezóny na Evereste.

Streda bola nesmierne rušná, z oboch strán smerovalo hore v priaznivom počasí vyše dvesto horolezcov a pod vrcholom sa tvorili zápchy. "Nemáme presné čísla o počte výstupov, ale tímy sa sťažovali, že museli čakať aj dve, tri hodiny," uviedol styčný dôstojník vlády v základnom tábore Gyanendra Shrestha pre agentúru AFP.

Americký horolezec Donald Lynn
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter: @Everest_NP, thehimalayantimes.com)

Nepál vydal pre túto jarnú sezónu rekordných 381 povolení na výstup, z ktorých každé stojí 11.000 amerických dolárov. Vyvolalo to obavy z tlačeníc, pokiaľ zlé počasie zredukuje počet vhodných dní. Väčšinu adeptov sprevádzajú domáci šerpovia, takže jednu cestu v najbližších týždňoch využije viac než 750 ľudí. Ďalších aspoň 140 sa na Everest vydá z tibetskej strany, tento rok môže prekonať vlaňajší rekord 807 výstupov.

Viac o téme: HorolezecMount EverestDonald Lynn Cash
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu