Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kontroverzný pražský eximám o Slovákovi obžalovanom z terorizmu: Arogantný, nechcel som ho učiť

Bývalý pražský imám a Dominik Kobulnický Zobraziť galériu (5)
Bývalý pražský imám a Dominik Kobulnický (Zdroj: Facebook/Abdul Rahman, profimedia.sk)

PRAHA - Za prísnych bezpečnostných opatrení vypovedal v stredu na pražskom mestskom súde bývalý pražský imám Samer Shehadeh, ktorý čelí obvineniu z podpory terorizmu. Muž vystupoval pred trestným senátom ako svedok v kauze Slováka Dominika Kobulnického obžalovaného z prípravy teroristického útoku. Shehadeh uviedol, že Kobulnického stretol niekoľkokrát v mešite v Prahe. Viac sa s ním ale nezblížil, pretože si myslel, že patrí k Bezpečnostnej informačnej službe (BIS).

Znalci o Slovákovi, ktorého súdia v Prahe za terorizmus: Exot obdivujúci islam a gej túžiaci po manželke

Kobulnického viní obžaloba z prípravy teroristického útoku v Prahe, za čo mu hrozí až pätnásťročný trest väzenia. Kriminalisti na konci roku 2017 našli v jeho byte chemikálie na výrobu výbušnín a videá s návodmi. Doma mal chemické látky aj časovače. Vysoko horľavé a výbušné látky potom skladoval v panelovom dome. Mladík podľa svojej výpovede zastával skôr radikálne názory, ktoré získal z videí takzvaného Islamského štátu. Neskôr ich ale prehodnotil, pretože sa bližšie zoznámil s islamskou vierou.

Kontroverzný pražský eximám o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Abdul Rahman)

Dvadsaťpäťročný Slovák obžalobu odmietol, rovnako ako podozrenie polície a tajných služieb, podľa ktorých ho radikalizoval Shehadeh. Niekdajší pražský imám na súde uviedol, že on sám je obvinený iba preto, že pomáhal svojmu bratovi a jeho žene dostať sa do Sýrie. Pred svojím odchodom z Česka v roku 2017 bol pre časť moslimov náboženskou autoritou, povedal. Kobulnický sa od neho chcel učiť, čo však Shehadeh odmietol. "Vyhýbal som sa tomu, ako som mohol," vyhlásil.

Kontroverzný pražský eximám o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Dominik K.)

"Bol som na sto percent presvedčený, že je (Kobulnický) nasadený od BIS," dodal bývalý imám. Uviedol, že s takýmto postupom bezpečnostnej služby má už skúsenosti zo skoršej doby. Jej členovia sa vraj v mešitách správajú rovnako ako obžalovaný mladík - neprezrádzajú o sebe nič osobné a skôr počúvajú, čo hovoria ostatní. Slovák mu pripadal arogantný a okrem stretnutia v mešite s ním vraj hovoril iba raz po telefóne a nechal si od neho pomôcť so sťahovaním.

Samer Shehadeh
Zobraziť galériu (5)
Samer Shehadeh  (Zdroj: Reprofoto YouTube)

Shehadeh opustil ČR v roku 2017, vlani ho chytili v Jordánsku a previezli späť do Česka. Z podpory terorizmu bol obvinený po tom, čo jeho brat a švagriná vycestovali do Sýrie, kde sa zúčastnili bojov v sesterskej teroristickej organizácii al-Kájdy. Imám im podľa obvinenia pomáhal. Na stredajšie pojednávanie ho priviedla ozbrojená a maskovaná eskorta väzenskej služby.

Viac o téme: Teroristický útokImámSúd PrahaAbdul RahmanSamer ShehadehDominik Kobulnický
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu