Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNA SPRÁVA Zomrel legendárny jazdec Formuly 1 Niki Lauda (†70)

Niki Lauda Zobraziť galériu (6)
Niki Lauda (Zdroj: SITA/AP Photo/Ross Land)

VIEDEŇ - Motoristický svet stratil jednu zo svojich najväčších osobností. Vo veku 70 rokov zomrel Rakúšan Niki Lauda, trojnásobný majster sveta vo Formule 1 a legenda tohto športu. Poslednýkrát vydýchol v kruhu svojej rodiny. Vlani v lete podstúpil transplantáciu pľúc.

"S hlbokým zármutkom oznamujeme, že náš milovaný Niki v pondelok 20. mája pokojne zaspal," informovali Laudovi príbuzní. "Jeho jedinečné úspechy ako športovca a podnikateľa sú a zostanú nezabudnuteľné, jeho neúnavná cesta, priamočiarosť a odvaha zostanú vzorom a meradlom pre nás všetkých. Bol milujúcim a starostlivým manželom, otcom a dedkom. Bude nám všetkým veľmi chýbať," dodávajú v liste adresovanom verejnosti.

MIMORIADNA SPRÁVA Zomrel legendárny
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Luca Bruno)

Niki Lauda, celým menom Andreas Nikolaus Lauda, sa narodil 22. februára 1949 vo Viedni. Vyrastal v bohatej rodine, ktorá od budúceho šampióna pretekov F1 očakávala, že bude pokračovať v rodinnej podnikateľskej tradícii. Aj preto so značným sklamaním privítala ambície mladého Laudu stať sa automobilovým pretekárom.

Niki Lauda
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kerstin Joensson, file)

Nezabudnuteľný jazdec F1 získal titul majstra sveta Formule 1 v rokoch 1975, 1977 a 1984. Na okruhoch získal v období rokov 1974-1985 celkove 25 prvenstiev v rôznych veľkých cenách, od USA cez Brazíliu až po JAR.

Niki Lauda
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Nick Ut, File)

Triumfoval aj na prestížnych európskych okruhoch v monackom Monte Carle, talianskej Monze, nemeckom Hockenheime alebo britkom Brands Hatch. Viac ako 50-krát sa umiestnil na stupňoch víťazov. V roku 1976 prežil ťažkú haváriu na nemeckom okruhu Nürburgring, ktorá však doživotne poznačila.

Silné popáleniny zanechali trvalé stopy na jeho tvári. Po nehode začal nosiť na hlave legendárnu červenú šiltovku, ktorá sa stala jeho symbolom. Neskôr v rokoch 1997 a 2005 podstúpil transplantáciu obličiek. Po skončení kariéry sa angažoval ako podnikateľ v leteckom priemysle. Okrem iného založil leteckú spoločnosť Lauda Air, neskôr známu ako Austrian airline Niki.

Niki Lauda
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Rolf Vennenbernd/dpa)

Svet F1 ale jeden z najznámejších Rakúšanov nikdy natrvalo neopustil, pôsobil ako poradca vo Ferrari, šéf Jaguaru, televízny komentátor a od roku 2012 bol šéfom dozornej rady stajne Mercedes.

Niki Lauda
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Raoul Fornezza)

Niki Lauda bol dvakrát ženatý. Z prvého manželstva mal s manželkou Marlene synov Lukasa a Mathiasa, ktorý je tiež automobilovým pretekárom. Prvé manželstvo sa skončilo v roku 1991 rozvodom. V roku 2008 si vzal o 30 rokov mladšiu bývalú letušku Birgit Wetzingerovú, s ktorou mal dvojčatá, dcéru a syna. Ďalšieho syna mal z mimomanželského vzťahu.

Viac o téme: Niki Lauda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu