Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Banálny zákrok českých lekárov sa skončil tragicky: Pacientke omylom narezali cievu

Nemocnica. Zobraziť galériu (5)
Nemocnica. (Zdroj: Getty Images)

LIBEREC – Pol milióna českých korún (takmer 20-tisíc eur) žiada ako odškodnenie manžel ženy, ktorá zomrela v libereckej nemocnici. Keď ťažko zranená pacientka potrebovala tracheostómiu, lekári jej počas zákroku omylom narezali cievu. Štyri dni nato vykrvácala. Prípadom sa zaoberá okresný súd v Liberci.

Pozostalý manžel je podľa denníka iDnes presvedčený o tom, že zákrok, pri ktorom lekári pacientke otvorom v krku zaviedli ventiláciu, bol vykonaný nesprávne. Nemocnica priznáva, že príčinou vykrvácania ženy bolo poškodenie cievy pri tracheostómii. Odmieta však, že by postupovala nesprávne. „Predpokladáme, že šlo o komplikáciu, ktorá je spojená s predmetným výkonom. Toto naše tvrdenie podporuje aj posudok znaleckého ústavu Fakultnej nemocnice Olomouc. Odkazuje na to, že šlo o anatomicky neprehľadnú oblasť a nemocnica neporušila nijakú svoju povinnosť,“ uviedla v stredu za žalovanú libereckú nemocnicu Jana Hrušková.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)
Posudok, ktorý si dal spracovať pozostalý manžel, však tvrdí niečo iné. „Je úplne jasné, že k reznému poraneniu cievnej steny došlo nevhodným rezným manévrom. Rezné poranenie počas výkonu sa v nijakom prípade nezlučuje s odborne správnym vykonaním punkčnej dilatačnej tracheostómie. Ide o nebezpečné a život ohrozujúce poranenie,“ uvádza v posudku brniansky znalec z odboru anestéziológie a resuscitácie Pavel Hude. Nemocnica mohla pristúpiť k tracheostómii vykonanej chirurgicky. Vybrala si však takzvanú punkčnú dilatačnú tracheostómiu. Tá sa väčšinou vykonáva s pomocou ihly. „Anatomické pomery, bohužiaľ, limitovali úspech zásahu. V posudzovanom prípade ide o vzácnu, ale možnú komplikáciu realizácie tohto výkonu,“ stojí v posudku, ktorý si dala vypracovať Krajská nemocnica Liberec. Tá poukázala na to, že pacientka mala takzvane krátky krk.

Otvor bol príliš nízko

V posudku žalobcu sa však spomína, že otvor lekár viedol veľmi nízko. „V oblasti medzi piatou a šiestou chrupavkou je vykonanie punkcie veľmi rizikové. Hrozí možné poranenie veľkých cievnych kmeňov a neodporúča sa,“ podotkol znalec Hude. Zároveň poukázal na to, že súčasťou tohto zákroku mala byť i endoskopická kontrola správnosti zákroku. K tej však podľa neho nedošlo. Štyridsaťjedenročná žena sa do nemocnice dostala 4. septembra 2016 po páde zo schodov v rozostavanom dome. Mala závažné mnohopočetné poranenia a bola napojená na umelú ventiláciu. K tracheostómii sa lekári rozhodli pristúpiť 13. septembra. 

Krv
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)
V čase zákroku však nič nenasvedčovalo tomu, že došlo k fatálnemu poraneniu cievy. Podľa znalca ranu utesnila aj zavedená trubica a jej zafixovanie. „O poranení cievy nikto z personálu nevedel,“ uviedol znalec Hude. Štyri dny nato začala žena prudko krvácať. Cievna stena bola zjavne masívne namáhaná kašlem. Aj napriek všemožnej snahe a rýchlej pomoci sa lekárom pacientku nepodarilo zachrániť. Zomrela na vykrvácanie z poranenej cievy. Rokovanie bude pokračovať v júni. Pred súd by mal predstúpiť aj znalec Pavel Hude a pozostalý manžel. Sudca nevylúčil, že k prípadu dá vypracovať ďalší posudok.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu